"Киселото мляко е храната на българина, то е необходимо и незаменимо", коментира докторът на биологическите науки инж. Петра Величкова, специалист-микробиолог.
По думите й стремежът към здравословно хранене през последните години дава много положителни ефекти както върху информираността на потребителите, така и върху коректността на производителите.
"Киселото мляко има антиканцерогенно действие, хипохолестеролово, даже липедемично действие, т.е. смила мазнините, намалява теглото и ред други благоприятни ефекти", обясни Величкова.
Тя коментира, че преди сто години българите са били най-дълголетната нация. На 1 млн. души тогава са се падали 1600 столетници.
"Млечните продукти са една от най-пълноценните и балансирани храни, познати на човека, те са изключително вкусни и са неизменна част от националната ни кухня от векове", отбеляза експертът, предаде БТА.