Фирмите влагат до 50% вода в месни продукти, с което заблуждават потребителите в грамажа.
Процесът в бранша се нарича "тумблиране", каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти днес.
Той обясни, че при този процес в продуктите се инжектират вода и солеви разтвори. "Солевите разтвори не са полезни за здравето", категоричен бе министърът.
Има случаи, при които от 1.5 кг пиле, близо половин кг е вода и соли, допълва земеделският министър, съобщават още от пресцентъра на ресорното министерство.
"Започваме масови проверки с драконовски глоби и отнемане на лицензи на всички нарушители," закани се министър Найденов.
Освен това Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) работи по създаването на черен списък на некоректните производители и преработватели на храни.
В него ще влизат всички фирми, които не спазват хигиенните норми и изискванията за безопасно за потребителите производство.
Министър Найденов подчерта, че вече има затворени хлебарници и преработвателни предприятия от БАБХ.