Содената питка е сърцето на семейната вечеря на Бъдни вечер. Как обаче да я приготвим? Бялата содена питка може да е пухкава и вкусна. Тайната й се крие в солта и печенето.
Нужни са ви следните продукти:
брашно - 2 ч. ч.
сол - 1,5 ч.л.
кисело мляко - 1 кофичка от 400 грама
сода - 1 ч.л.
захар - 1ч.л.
олио - 3 с.л.
яйце - 1 бр.
Основни стъпки:
Смесете в купа киселото мляко и содата. Разбъркайте добре. Когато се образува пяна, се прибавят захарта и солта.
В тази каша се слага белтък и олио до получаване на гъсто тесто.
Разбъркайте и изсипете в тавичка. Подмажете повърхността с жълтък, примесен с олио.
Печете в предварително загрята фурна на 180 гр. За 35 минути.
Когато правите бял соден хляб, използвайте обикновено (универсално) бяло брашно.
Други съвети за приготвяне на бял соден хляб
Първото е, че трябва да използвате повече сол, когато правите бяла содена питка, в сравнение с приготвянето на пълнозърнест соден хляб – това е така, защото бялото брашно има по-малко вкус от пълнозърнестото брашно, така че е необходима повече сол, за да спре белия соден хляб да има мек вкус.
Очевидно можете да експериментирате с това, за да намерите правилното ниво за вашия вкус, но е добре да сложите 1,5 чаена лъжичка сол на питка (350 г брашно) – това се получава при по-малко от ¼ чаена лъжичка на (щедра) порция, така че все пак не прекомерно.
Другото е, че трябва да се намали температурата на фурната. Добре е вместо да печете на 200 градуса и питката да загори отгоре, а вътрешността да остане сурова, най-удачно е да печете във фурна до 180C (160C вентилатор) и става идеално.