Откриха соя в три от пробите на подправки, изпратени от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) в акредитирана държавна лаборатория в Германия, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Наличието на следи от соя е установено по качествения метод PCR в подправки, влагани в продуктите на фирма “Сами - М” ЕООД, както и в замразена свинска плешка на “Лалов и Вачев” ЕООД.
По количествения метод ELISА съдържание на соя в пробите от подправките и месото не е установено. Това означава, че количеството е под 0,7% и според ветеринарни експерти изключва възможността тя да е влагана умишлено, допълват от ведомството.
От министерството добавят, че фирмите ще могат да продължат производството на продукти по стандарта “Стара планина”, но при засилен контрол от страна на Държавния ветеринаро-санитарен контрол (ДВСК).