България е всеизвестна с вкусната си храна. Фестивалът на баницата в Разлог е поредното доказателство за уникалността на нашата кухня. Атрактивното събитие събра стотици жители и гости на планински град. Фестивалът на баницата в Разлог се осъществява за първи път, а идеята е да го превърнат в традиция и чрез подобни събития да утвърждават Разлог като "най-вкусната дестинация за туризъм", поясниха за БТА организаторите от туристическия информационен център "Дестинация Разлог".
Над 150 баници от 15 повече и по-малко познати традиционни за Разложкия край видове от солените и сладки изкушения показаха местни производители и майсторки с дългогодишен стаж в приготвянето им от цялата община. Демонстрация на живо на замесването на тестото и разточването на корите направиха на откритата сцена пред многобройната публика Надка Кротева от Горно Драглище, Иванка Максимова, асистирана от 7-годишната Виктория Тренчева от Разлог, жени от Долно Драглище, Годлево и други селища.
По време на вкусния празник бяха разкрити тънкости и тайни и представени уникални рецепти, предавани от баби и майки на дъщери и внучки. Всеки посетител на фестивала имаше възможност да опита баница с локум и ябълка, баница със сирене, яйце и масло, баница с локум, орехи и какао, баница с булгур, баница с праз, ялова баница, баница с крем и с шоколад, тиквеници и още много други вкусотии.