Българска агенция по безопасност на храните и представители на хлебопроизводителите ще подпишат Български държавен стандарт за хляба.
Той ще бъде представен от министър Мирослав Найденов. Стандартът ще се казва "България” и ще е за трите вида хляб – бял, "Добруджа” и типов и ще бъдат представени на пресконференция в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Стандартите трябваше да бъдат утвърдени още миналата седмица, на 1 април 2011 г., но формалното им подписване беше отложено.
Идеята за разработването на стандарти за трите вида хляб се роди в началото на февруари. На пазара пък насъщният по стандарт ще се появи след около месец. На етикета ще има лого с текст "Утвърден стандарт България".
Хлябът по стандарт ще се приготвя само от брашно, мая, вода и сол и ще има кратка трайност. Той ще се прилага и за ръчно замесения хляб, който няма да има етикети, но ще се продава на обозначени с логото щандове.
Директорът на дирекция "Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински заяви миналата седмица в интервю пред Дарик, че цената на хляба по стандарт не би трябвало да е по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа.
Нарушителите на стандарта ще бъдат глобявани с от 500 до 10 000 лева. В години с лоша реколта обаче на производителите на хляб по стандарт ще се позволява влагането на допълнителни вещества само с органичен произход.