Призовават ни да внимаваме при покупките за Великден

Агенцията по храните отправи съвети за купуването на яйца, козунаци и месо по празниците

по статията работи: Кремена Бедерева | 21.04.2011 | 12:03

Във връзка с настъпващите великденски празници Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) отправи съвети към всички потребители, съобщиха от агенцията.

БАБХ напомня потребителите да четат и да обръщат внимание на етикетите на продуктите, а при нарушения да сигнализират чрез формата за подаване на сигнали на интернет страницата на агенцията (http://babh.government.bg/bg/signal.html) или на телефона на потребителя 0700 122 99, който ще работи и през почивните дни от 8 до 21 ч.

Не трябва да се купуват яйца и други хранителни продукти от нерегламентирани търговски обекти. При покупка на яйца специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата от клас "А" (печат върху черупката с кода на производителя), защото тя удостоверява, че те са предназначени за предлагане на пазара.

Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят и носи здравна маркировка на най-малко 4 места - на плешките и външната повърхност на бедрата. Безопасното за консумация месо е месото, добито в регламентирани кланици, минало предкланичен и следкланичен преглед и с поставена здравна маркировка (печат във формата на елипса с абревиатура BG, номера на предприятието, добило месото и ЕО).

Боите за яйца, които се продават на пазара са комбинация от оцветители, с различни цветове – така наречените Е добавки и Е номера. Всички производители на бои за яйца, както и вносителите по закон, са длъжни да използват само оцветители – разрешени в ЕС.

Това означава, че те са безвредни за здравето на хората. Е номерата на оцветителите са от 100 до 180. В списъка на оцветителите има определени оцветители, които са забранени за директна продажба на потребителите: Е- 121,123, 127, 128,154, 160б, 173, 180 – те не могат да бъдат влагани в боите за яйца.

Когато козунакът е с наситен жълт цвят и не е посочено в етикета наличието на оцветител, това води до съмнение за подвеждаща информация по отношение на състава му, което е нарушение на закона. В случай че фирмата-производител е използвала оцветител, той трябва задължително да бъде обявен на етикета в състава на козунака с думите: оцветител (Е номер или наименованието му).

При продажба на дребно на пресни плодове и зеленчуци търговците са длъжни да предоставят информация относно име, страна на произход и производител, опаковчик на продукта, както и клас, сорт и търговски вид, когато това се изисква от специфичния стандарт за предлагане на пазара, на видно място в четлив вид в близост до всеки продукт.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Свежка . 21.04.2011 | 12:51
Благодаря на iNews за подробната информация. Само да видя, че продават на открито козунаци наблъскани в касетки за зеленчуци, веднага ще изпробвам новия горещ телефон на БАБХ - 0700 122 99. Но дано изкараме спокойно светия празник, в компанията и уюта на семейството, и се насладим на истинска и качествена храна.
1 Илиян Илиев 21.04.2011 | 12:16
Няма да ям агнешко-ще си купя свинско,няма да си купя козунак-ще ям гевреци,няма да си купя яйца от кокошка-ще ги заменя с щраусови.Така няма да има опасност да си купя залежала или некачествена храна.

ТВ програма

Кино

  • Сега Домът на вярата
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Зала на славата: Йорданка Благоева
  • 13:30 Българското село
  • 14:00 Малки истории
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Мир, любов и неразбирателство" -...
  • 14:30 "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Любов в сърцето" - с уч. на Джен...
  • 14:15 "Любов по френски" - с уч. на Кори...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.