Зеленчуците, захарта и брашното са поскъпнали най-много за периода декември 2010 - март 2011 година. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
Институтът е направил на 1 и 2 март експресно изследване на 20 стоки.
При краставиците поскъпването е с 44,3 на сто, съобщава БТА. От средно 2,28 лв. за килограм през декември цената е скочила до средно 3,29 лв. за 1-2 март.
С над 40 на сто е повишението и при картофите, чиято средна цена за килограм достига 1,26 лева.
Със силни ръстове се отличават още доматите (+20% до 2,83 лв. за кг), захарта (с 34% до 2,11 лв. за кг), брашното (с 25% до 1,16 лв. за кг).
Олиото е поскъпнало с18, 4 на сто и достига средна цена 3,33 лв. за литър.
От наблюдаваните хранителни стоки е поевтиняло единствено пилешкото месо – до 4,31 лв. през март за килограм при 4,49 лв. през декември.
Голямо е и поскъпването при млякото и млечните продукти. Кравето сирене е увеличило цената си с 15 процента и достига 7,23 лв. за килограм в началото на март.
Кашкавалът е увеличил стойността си с 21% до 12,59 лв. за килограм.
При бензина растежът е средно 9,7 процента. Такова драстично поскъпване не е имало през последните две години, коментира директорът на института Любен Томев.