Срокът на годност и етикетите – основни оплаквания на новия телефон

Телефонът на потребителя на агенцията по храните работи от днес

по статията работи: Нели Минчева | 18.04.2011 | 17:21

Телефонът на потребителя 0700 122 999 на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) заработи от понеделник, а потребителите веднага започнаха да го използват.

По данни на агенцията само до обяд е имало 17 сигнала, като основните оплаквания са свързани със срока на годност на продуктите, както и с липсата на достатъчна информация върху етикетите.

Сигнали ще могат да се подават всеки ден от 8 до 21 часа, включително и в почивни и празнични дни. Обаждането е на цената на един градски разговор, а за мобилните оператори – в зависимост от тарифния план, припомнят от БАБХ.

Агенцията беше създадена преди около два месеца и има подразделения в цялата страна. Очаква се във вторник тя да отчете дейността си за тези два месеца. От нейния пресцентър посочват, че ако искаме да подадем сигнал, можем да го направим и на новия ѝ сайт в специално създадена за целта електронна бланка: www.babh.government.bg.

След приемане на сигналите – писмени или по телефона, експерти би трябвало да извършват проверки и при нарушения да налагат санкции. Освен това те трябва и да се свържат със съответния потребител, за да му обяснят какво се е случило след подаденото от него оплакване.

Ето и някои насоки от БАХБ за това за какво трябва да следим по етикетите на продуктите, които купуваме. При етикетирането на храната би следвало да се включат данни за:

- наименованието, под което храната се продава;

- списък на съставките на храната и количество на някои от тях;

- количествено съдържание на генетично модифицирания организъм и уникалния му код;

- срокът на трайност на храната и условията, при които трябва да се съхранява;

- нетното количество на предварително опакованите в отсъствие на потребителя храни;

- име/фирма, седалище и адрес на производителя или на лицето, което пуска храната на пазара, държавата на произход при храни от внос, маркировка за обозначаване на партидата, към която принадлежи храната;

- указания за употреба, ако е необходимо;

- действителното обемно алкохолно съдържание за напитки, съдържащи повече от 1,2% vol.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Иванка Иванова 19.04.2011 | 09:40
Прави ми впечатление, че на много малко храни има обозначение за генетично модифицирани съставки. На някой продукти липсва текст за съдържанието и съставките на продуктите. Забелязала съм, практиката на големи магазини да пускат продукти на промоционална, продукти с изтичащ срок на годност. Цената им е минимална, но последиците от консумацията не са ясни. Тази практика трябва да се премахне, защото броят на недоволните потребители ще нарастне. Магазинът предлагащ стоката може да бъде затворен, или да му бъде отнет лиценза за извършване на дейност.

ТВ програма

Кино

  • Сега Тревожност тв филм /6 епизод/п/
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Капитанът игрален филм /Италия,...
  • 23:00 По света и у нас
  • Сега "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Игра на сенки" - екшън, трилър...
  • 00:20 "Фатално затишие" - трилър, драма...
  • 02:40 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Пак ли ти?" - с уч. на Кристен...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 21:00 "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 "355" - с уч. на Джесика Частейн,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.