От опит знаем, че някои меса са малко сухи и имат нужда от специална обработка, за да станат по-крехки и по-вкусни. Предлагаме ви едно много лесно решение – накисването в саламура.
Тази процедура е позната като осмоза. Тя представлява преминаване на водни молекули през пропусклива преграда от мястото, където концентрацията им е по-ниска, (солен разтвор, саламура) към мястото, където концентрацията им е по-висока (парче месо). Чрез накисването на месото в солена вода ние успяваме да увеличим водното му съдържание, а това го прави по-сочно и по-крехко, стига да го опечем по правилния начин след това.
Ако обаче попитате старите китайски майстори в кулинарията, ще ви издадат и още един трик. Вместо солена вода, можете да използвате сода за хляб. Резултатът е същият.
Казват, че техниката със сода за хляб, за разлика от саламурата, действа по-добре при малки парчета месо. В рецепти с кайма (за кюфтета например) малко количество натриев бикарбонат (около четвърт чаена лъжичка на половин килограм месо) се размесва директно с останалите продукти.
Още за това как да направите месото по-сочно, разберете на страницата на Kulinar.bg.