България ще черпи европейски опит в хранителната промишленост

Сътрудничеството финансово и методологически се осъществява в рамките на програмата „Леонардо да Винчи“

по статията работи: Ивайло Ачев | 06.10.2011 | 15:06

България ще се присъедини към Европейската харта за коопериране в областта на обучението на кадри в хранително-вкусовия сектор 2011–2014 година, съобщават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

В момента се водят преговори и е стартирала подготовката на документацията за подписването от българска страна на споразумение за включване на страната ни. Предвижда се подписването на документа да стане през ноември тази година.

Сътрудничеството е по отношение обучението на специалисти в хранително-вкусовата промишленост на територията на целия Европейски съюз. Основната цел е да се подобри квалификацията на специалистите. Партньорите обменят информация, специалисти, стажанти с цел развитие на европейското измерение на професионалното обучение чрез т.нар. редуване – преминаване през центрове за обучение и внедряване на знанията и уменията в предприятията и училищата, подкрепяне на мобилността на младите хора, насърчаване на членовете на европейската мрежа за развиване на реципрочност във взаимоотношенията, и заменяемост на самите учители и наставници.

Институциите, които ще партнират в проекта, са представители на държавни структури, представители на местни органи на властта, експерти, както и президенти на търговски камари. Браншови организации също са поканени за участие, като Федерацията на хлебарите и сладкарите в България вече се е включила. Тя ще подпомогне обмена на ученици от специализирани училища, подготвящи кадри в хранително-вкусовия сектор. Един от първите проекти, по които страната ни е проявила интерес за обучение на експерти след включване в европейската мрежа, е курс на обучение по програма ”Европейски посланик на качествените местни продукти".

Сътрудничеството финансово и методологически се осъществява в рамките на европейската научна програма "Леонардо да Винчи". От българска страна документът се предвижда да се подпише от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Криси Митева 06.10.2011 | 15:37
Много хляб има в тази работа ;)! Определено можем да кажем, че българина знае и умее да готви, стига да бъде насочен добре. А и българската кухня е доста различна и би изпъкнала на световно ниво много силно, ако пак се представи добре..:)

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Студио "УЕФА Лига на нациите"
  • 21:45 Футбол: България - Беларус, среща...
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Островът на 100-те гривни: Другата...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Шерлок" - минисериал, с.1, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 22:00 "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 5
  • 00:30 "Снайперист" - сериал, сезон 3
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.