България ще се присъедини към Европейската харта за коопериране в областта на обучението на кадри в хранително-вкусовия сектор 2011–2014 година, съобщават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
В момента се водят преговори и е стартирала подготовката на документацията за подписването от българска страна на споразумение за включване на страната ни. Предвижда се подписването на документа да стане през ноември тази година.
Сътрудничеството е по отношение обучението на специалисти в хранително-вкусовата промишленост на територията на целия Европейски съюз. Основната цел е да се подобри квалификацията на специалистите. Партньорите обменят информация, специалисти, стажанти с цел развитие на европейското измерение на професионалното обучение чрез т.нар. редуване – преминаване през центрове за обучение и внедряване на знанията и уменията в предприятията и училищата, подкрепяне на мобилността на младите хора, насърчаване на членовете на европейската мрежа за развиване на реципрочност във взаимоотношенията, и заменяемост на самите учители и наставници.
Институциите, които ще партнират в проекта, са представители на държавни структури, представители на местни органи на властта, експерти, както и президенти на търговски камари. Браншови организации също са поканени за участие, като Федерацията на хлебарите и сладкарите в България вече се е включила. Тя ще подпомогне обмена на ученици от специализирани училища, подготвящи кадри в хранително-вкусовия сектор. Един от първите проекти, по които страната ни е проявила интерес за обучение на експерти след включване в европейската мрежа, е курс на обучение по програма ”Европейски посланик на качествените местни продукти".
Сътрудничеството финансово и методологически се осъществява в рамките на европейската научна програма "Леонардо да Винчи". От българска страна документът се предвижда да се подпише от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.