"Виното с пълно право може да се смята за най-здравата и хигиенична напитка."
Луи Пастьор
Музеят в училището в Сухиндол е създаден по проект "Минало, настояще и бъдеще на лозарството и винопроизводството в Сухиндолския регион", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Общият бюджет е 13 561 лв.
Майсторско ателие, група по технология на винопроизводството, дейности по графичен и Web дизайн също помагаха и даваха идеи за разработването на музея.
В него са представени сортове грозде от региона, както и кратка информация за тях. Експонирани са и бутилки с вино от стъкло и керамика, изработени от учениците. За целта те са посетили Троян и завод за изработка на стъкло. Направили са и специални етикети за своето вино, което са нарекли "Виното на боговете".
Майсторско ателие, група по технология на винопроизводството, дейности по графичен и Web дизайн също помагаха и даваха идеи за разработването на музея.
В музея са представени сортове грозде от региона, с кратка информация за тях. Учениците от майсторското ателие са направили макети на лозови масиви, намерили са и са подредили стари инструменти, използвани в лозаро- и винопроизводството. Експонирани са и бутилки с вино от стъкло и керамика, изработени от учениците. За целта те са посетили Троян и завод за изработка на стъкло. Направили са и специални етикети за своето вино което са нарекли - "Виното на боговете".
Най-старият сорт грозде, с който е известен Сухиндол, е гъмза, разказва Ивайло Отчев, директор на СОУ "Св. Климент Охридски" в града.
Гъмза е зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Най-подходящи за него са проветривите места на хълмове със сравнително богати почви с добро изложение. Има среден растеж и висок добив.
От гроздето се получават червени трапезни и десертни вина. Те са плътни, пивки и хармонични. Виното на учениците е направено по стара сухиндолска рецепта, обяснява още Йотов.
Етнографската група по проекта е провела много разговори с по-възрастни сухиндолци относно историята на града, развитието на винопроизводството. Правили са екскурзии до Велико Търново, Перперикон. В няколко текста, експонирани в музея, се проследява пътят на напитката на Боговете от древни времена до наши дни.
Групата по уеб дизайн е създала сайт по проекта по идея на самите деца.
Според народната традиция в Сухиндол, няколко дни преди началото на гроздобера, се почистват и поправят всички винарски съдове, които се използват при брането на грозде и правенето на вино. Редица от тях, като каци, бъчви, подлини и др., се изработват от специално дърво, което не придава особен дъх и не пропуска виното.
Лозарството и винарството съпътстват неизменно местното население на Сухидол през вековете.
Още за виното и за проекта за винения Музей в СОУ "Св. Климент Охридски" прочетете в Sever.bg