10 храни, които НЕ трябва да слагате в хладилника (1 ЧАСТ)

Може и да се изненадате

по статията работи: Боян Кърпачев | 09.05.2014 | 14:57

Когато се заговори за правилното съхраняване на хранителни продукти има много теории, които взаимно се изключват една друга. Опциите за хляба например варират от съхранение в специална кутия, през хладилника, та чак до крайности и фризер.

Един от най-дискутираните продукти е маслото. Хората отдавна спорят дали трябва да се държи в хладилник или не, за да се запази по-дълго време в годен за консумация вид. Студеното масло е трудно за мазане, което го прави почти неприятно за употреба. Затова част от привържениците на "маслото в хладилника" препоръчват то да се извади до 15 минути преди консумация на стайна температура. Някои готвачи обаче предпочитат да го държат извън хладилника по седмица две. Тъй като кравето масло е произведено от пастьоризирано мляко, шансовете за заразяване са ниски, твърдят в блога за готвене The Kitchn. Винаги обаче има риск. Осолено масло например би издържало повече, защото солта гони бактериите. Всяка безсолна храна има по-голям риск от заразяване.

И докато спора при маслото е отворен, има някои храни, които са много по-ясни. Някои храни просто не е препоръчително да се държат в хладилника. То води до промени в техния вкус или ги кара да се развалят по-бързо. Защо да не се насладите на реалния вкус на храната с правилно съхранение?

1. Домати

1273188

Домати ще загубят аромата си в хладилника. А това би било престъпление. Студеният въздух в хладилника спира процеса на зреене, а именно това дава повече аромат на доматите. Хладилникът променя и структурата на доматите. Според Харолд МакГий, автор на "За храната и готвенето", студената температура разрушава мембраните вътрешните стени на плодовете, превръщайки ги в каша. Затова дръжте доматите в купа или кошница на кухненския плот.

2. Босилек

1273183

Босилека ще увехне по-бързо, ако остане в хладилника. Освен това ще погълне всички миризмите на храната около него. Най-добрият начин за съхранение е в чаша прясна вода, както се съхраняват и откъснатите цветя. Ако искате да го съхраните за по-дълъг период от време е хубаво да го бланширате (потопите в гореща вода) и след това да го замразите.

3. Картофи

1273185

Ниската температура в хладилника ще се превърне по-бързо скорбялата в картофите в захар. Така ще се сдобиете със сладки, песъчливи картофи. Вместо това, поставете картофите в хартиен плик на хладно, но не студено, място. Например в килера. Хартиените пликове са за предпочитане пред найлоновите, защото през тях картофите могат да "дишат" и няма да загният. Това се отнася за всички разновидности на картофите.

4. Лук

1273194

Влагата в хладилника би превърнала лука в мека маса. Или ще плесеняса. Препоръчително е да се съхранява на хладно и сухо място. Освен това го дръжте далече от картофите, защото когато са смесени се развалят по-бързо.

5. Aвокадо

1273182

Ако желаете вашето авокадо да узрее, не бива да го слагате в хладилника. Въпреки това, ако сте купили вече узрели плодове и не искате да ги използвате веднага, можете да прибегнете до услугите на хладилника.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 Кристина Матева 30.07.2019 | 17:29
Че то май хладилника ми ще се окаже излишен !
10 amber sky 10.05.2014 | 14:48
Доматите и краставиците нямам навика да ги държа в хладилник. Сега обаче това ще го взема под внимание
9 sara carter 09.05.2014 | 20:57
Повече такива полезни статии да качвате. Тази иначе може да бъде дообогатена. Копър, магданоз, зрял чесън - също не са за хладилник
8 tedka todorova 09.05.2014 | 18:20
Ами аз честно казано не ги слагам тези храни в хладилника.
7 Божидар Тошев 09.05.2014 | 17:10
Краставици, пипер, всичко, общо взето това с хладилника си е нож с две остриета. Важно е човек да ги знае тези работи.
6 Живка Кукузян 09.05.2014 | 17:09
Повечето плодове и зеленчуци влизат в тази категория, тъй като буквално след като бъдат извадени от хладилника стават много нетрайни.
5 Митоди Михалев 09.05.2014 | 16:06
всичко това го знаех :)
4 Виличка Лъжичкова 09.05.2014 | 15:58
за гъбите важи същото,моркови и каквото се сетиш, образува се пара в пликчетата и отделно,че се задържа влагата, нормално е да почнат да се развалят, избягвай да държиш каквото и да е било в найлон за дълго.
3 Виличка Лъжичкова 09.05.2014 | 15:57
само доматите ги слагам в хладилника за да не се развалят лятото.
2 Лолита Набокова 09.05.2014 | 15:23
Аз не слагам тези неща в хладилника .
1 Viktor Ivanov 09.05.2014 | 15:22
Много добри съвети, от които наистина ще се възползвам, вече ще държа картофите в хартиен плик, чудех се защо така бързо загниват , а то било заради найлоновите торбички.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.70 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.