Беконът - полезен за здравето?

Важно е обаче да не се прекалява с количество му - 2 порции седмично бекон с яйца

по статията работи: Виолета Малинкова | 10.04.2012 | 10:13

Всеки знае, че беконът е вреден. Наскоро дори шведски учени установиха, че консумирането само на 50 грама преработено месо на ден – еквивалент на една наденица или две парчета бекон, повишава с 20% риска от рак на панкреаса.

Друго проучване твърдеше пък, че диета с високо съдържание на преработени меса може да доведе до рак на дебелото черво и до сърдечно-съдови заболявания. Така че сутрешната английска закуска с бекон за тези, които искат да се хранят и живеят здравословно, остана само един блян.

Но сега учените твърдят точно обратното - свинското месо е несправедливо оклеветено. Оказва се, че всъщност, няколко качествени парченца бекон могат да са дори полезни за нас, ако ги консумираме в умерени количества, пише британският в-к Daily Mail.

"Свинското има лоша репутация, защото хората го свързват главно с евтините преработени колбаси, които съдържат до голяма степен неизвестни съставки или мазни части бекон", смята Кумуд Ганди - учен и основател на Академията за готвене.

"Беконът, колбасите и другите преработени продукти от свинско месо, имат добавен натриев нитрит като консервант и различни видове подобрители, които им придават солен вкус", смята пък Катрин Колинс, главен диетолог в болница "St George’s " в Лондон.

Точно тези химикали могат да образуват канцерогенно вещество в храносмилателната система, наречено нитрозамин, което е причината шведското проучване да установи малък риск от рак. Според нея това не е напълно основателно заключение, защото участниците в изследването не похапвали наденица веднъж на ден, а по-скоро прекалявали с нея.

В такъв случай свинското месо наистина може да бъде рисков фактор, но не и ако бъде консумирано в умерени количества.

Но две порции седмично - бекон с яйца, или храна с колбаси - не е установено, че представляват някакъв риск.

Проучванията също така показват, че ако пържите каквото и да е месо, овъглените вещества в него могат да причинят рак, но ако ядете колбасите на скара и с кисело мляко, бактериите, които то съдържа, ще направят канцерогените по-малко вредни.

Освен това свинското е източник на незаменими витамини и минерали, включително B6, B12, желязо, магнезий, калий и цинк, то е с високо съдържание на протеини, съдържа въглехидрати. В допълнение - ако не ядете риба или ядки, свинското месо е полезен алтернативен източник на омега 3 мастни киселини.

Парче свинско филе с размера на тесте карти (около 100 грама) ще ви даде половината от дневния ви прием на протеини и 15% от дневния ви прием на желязо. То е също така източник на цинк и витамин D.

А за да бъде с по-малко нитрити, изберете наденица с по-високо съдържание на месо - над 80 на 100 - или марка бекон, без добавена вода, тъй като те се нуждаят по-малко овкусяване.

Генералният извод от работата на учените е нещо, което всеки знае - няма вредна храна, важна е "дозата". Прекаляването с всяко нещо може да бъде опасно, а умерената му консумация – полезна.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


24 diva guska 10.04.2012 | 12:35
не ми се вярва
23 diva guska 10.04.2012 | 12:35
това не ми се вярва
22 Камък Врачански 10.04.2012 | 12:08
аз изобщо не го ям
21 Камък Врачански 10.04.2012 | 12:08
сериозно ли?
20 Georgi Hristov 10.04.2012 | 12:08
хаха, обичам бекон и да си призная малко по често хапвам от два пъти седмично
19 Анита Кралева 10.04.2012 | 11:19
Като не прекаляваш няма какво толкова да ти навреди!
18 Елемаг Електриков 10.04.2012 | 11:18
в интернет е пълно с взаимноизключващи се съвети
17 Елемаг Електриков 10.04.2012 | 11:18
зависи дали е мазен бекона
16 hubava jena 10.04.2012 | 11:00
лошото е , че не знам на кого да вярвам
15 hubava jena 10.04.2012 | 11:00
То вече не знам на кой да вярвам един казва , че не е полезно друг казва , че е полезно
14 milica ivanova 10.04.2012 | 10:51
То един ден е едното- на другия - обратното....
13 Елемаг Електриков 10.04.2012 | 10:48
явно си мома англичанка
12 Елемаг Електриков 10.04.2012 | 10:47
айде сега глупости, досега слушахме обратното
11 tatqna ivancheva 10.04.2012 | 10:44
това е задължителната закуска за моето семейство събота или неделя
10 tazmaniiskiq dqvol 10.04.2012 | 10:42
Да си хапваме каквото си поискаме- това е :)
9 Gotina Maca 10.04.2012 | 10:36
Аз обичам да я правя ;)
8 radoslav kolev 10.04.2012 | 10:34
Да бе да....чак пък полезен - не знам...
7 kostadin papanov 10.04.2012 | 10:31
всичко е полезно в рамките на нормалното :)
6 Svetlozara Halacheva 10.04.2012 | 10:27
5 otec natanail 10.04.2012 | 10:24
Ау, обожавам типичната английска закуска :)
4 Rosi Nikolova 10.04.2012 | 10:23
Огладнях от снимката!
3 gnila qbalka 10.04.2012 | 10:20
И без това ям рядко :)
2 Gotinoto Choki 10.04.2012 | 10:19
хохохох, това е добро
1 Росен Костов 10.04.2012 | 10:14
Всичко е полезно в малки или нормални количества. Само сексът е полезен в големи.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.38 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.