Биозеленчуците съдържат по-големи количества витамин С, което ги прави по-трайни от масовите (конвенционални) зеленчуци, предлагани в търговската мрежа.
Това съобщи днес Елисавета Пъндева, експерт от Фондация "Биоселена". Тя цитира резултати от швейцарско изследване за качествата на биопродуктите.
Наличието на вторични растителни субстанции в биозеленчуците увеличава тяхното антибактериално и антиоксидантно действие, съобщи Пъндева, цитирана от БТА.
Причината е, че екологично чистите зеленчуци, за разлика от конвенционалните, се берат чак когато са напълно узрели и не се третират с препарати.
Поради ниските обороти, високият ДДС и недостатъчните държавни субсидии у нас биопродуктите обикновено са по-скъпи от масовите.