България е сред страните с ниска консумация на риба на глава на населението - около 5,4 кг. на човек годишно.
Това стана ясно от директора Института по рибарство и аквакултури в Пловдив към Селскостопанска академия проф. дсн Лиляна Хаджиниколова, който се позовава на официална статистика.
За сравнение общата консумация на рибно месо в света е 18,6 кг на човек годишно. Страната, която яде най-много риба е Китай – 31,9 кг на човек годишно, пише агенция "Фокус".
Шаранът е един от традиционните видове риба, които се консумират у нас.
Точно за това Институтът е започнал работа върху научноизследователски проект, който да разпространява полезността от рибешкото месо. Проектът се казва "Качество на месото на шарана, отглеждан при различни производствени системи”.
Идеята има и чисто социално значение - да популяризира месото на шарана в България. От Института се надяват да успеят да увеличат производството, а след това и консумацията на риба.