Храненето е не само любимо, но и нужно за всеки един от нас. Всеки знае, че то влияе не само на тонуса ни, на енергията, необходима ни през деня, но и на здравето. И тук идва сюблимният момент на това как избираме да живеем - здравословно или не. От еднозначния отговор на всеки един от нас става ясно и какво най-често избира да сложи на трапезата си.
Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от топ проблемите на българина. Затова и публикуваха, кои са топ 10 на най-големите боклуци, които консумираме. Според експертите, ако ги изключим от менюто си поне за месец, ще постигнем видим резултат в кондицията и в телесното тегло.
Среброто в надпреварата отива при висококалорийната майонеза. "Когато е направена в дома ни, ние знаем какво сме сложили, но при тези, които купуваме от магазините има така вредните за организма оцветители и много Е-та", каза още проф. Байкова.
Третото място заемат вкусните газирани напитки. "Те са пълни с много Е-та и оцветители, натоварват организма с излишни калории, предразполагат към наднормено тегло, повишават апетита към сладки храни", уточни Байкова. Тя е категорична, че е по-добре да консумираме вода и натурални сокове, но домашно приготвени. Бялата захар, чипса и пържените картофи също се превръщат във враг на здравословния начин на живот.
"Свинската сланина не е подходяща за хора със сърдечно-съдови проблеми. Е-тата и консервантите често пъти са много, за да имат приятен цвят. Това безспорно натоварва, тъй като не разполагаме с ензимни системи, с които да ги разградим, предизвикват задръжка на течности, предизвикват свръхтегло, повишаване на липидните показатели в кръвта, холестерол. Стават структурни елементи на клетките ни, тоест могат да предизвикат и рак", каза още Байкова.
Сладкиши от типа на вафлите и пастите и бързите закуски също са потенциална опасност за здравето ни. "Ако е баница е още по-високо калорийно, защото ще има много мазнини. Ако започнат да ни правят пълнозърнести варианти на закуските, със сигурност ще бъде по-добре", отбеляза специалистът по хранене. По думите й заместителите на тези храни са натуралните техни аналози, само че те са по-бавно приготвящи се, и със сигурност не толкова вкусни.
"Преимуществото на тези е, че са много бързи и ги намираме на всяка крачка, на улицата, засищащи, вкусни, удобни са ни, в лъскави опаковки, рекламата ни подвежда. Ако аз съм почитател на здравословните храни, със сигурност ще прочета етикета. Огромно е количеството на въглехидратите, съответно и калорийната натовареност е огромна. На един човек в зряла възраст, на една дама със сигурност това е голяма количество сутрешни въглехидрати", категорична е Байкова.
Тя съветва да се храним с боиколбаси, които за съжаление са по-скъпи, но по-полезни. "Пастетът е приготвен от субпродуктите, остатъците от животните, вероятно производителите, за да не хвърлят ги смилат в този продукт. Солетите се оказва, че са пълни с Е-та, пълни със сол, което повишава кръвното ни налягане. Вафлите също повишават холестерола", смята Байкова.
Тя обаче е оптимист, че когато става въпрос за здравето ни, това е "приемлив компромис" и, че в бъдеще ще избираме да ядем по-малко, но по-качествена храна.