Жените могат да бъдат поставени на по-голям риск от недостиг на желязо, ако следват нови указания да се яде по-малко червено месо, предупреждава ново проучване, пише британското издание "Телеграф".
Доклад на британското правителството ще препоръча ограничаване на потребление на червено или преработено месо седмично до 500 грама, за да се намали риска от развитие на рак на дебелото черво.
Това се равнява на голяма порция мляно говеждо месо или две пържоли седмично, или три резена бекон дневно.
Въпреки това съществуват опасения, че драстичното намаляване на консумацията на месо, особено при жените, може да доведе до липса на желязо.
Без достатъчно желязо, което да произвежда червени кръвни клетки, жените са склонни да развият анемия, която може да предизвика умора, слабост и сърцебиене.
Докладът на Научния консултативен комитет по храненето, публикуван през 2009 г., признава, че "момичетата и жените в репродуктивна възраст" вече са "изложени на риск от недостиг на желязо".
Диетологът д-р Кари Рикстон заявява: "Вече 50% от жените в страната се подлагат на диети, които намаляват приема на желязо до абсолютния минимум."
"Така, следвайки тези диети, ще има ли повече жени, които ще страдат от липса на желязо?", пита диетологът и допълва: "Жените са вече намалили приема на желязо до 70 грама и това са предимно жени, които вземат предвид новите здравни съвети."