Жените, които не ядат месо, страдат от недостиг на желязо

Без достатъчно желязо жените развиват анемия

по статията работи: Кремена Бедерева | 24.02.2011 | 07:18

Жените могат да бъдат поставени на по-голям риск от недостиг на желязо, ако следват нови указания да се яде по-малко червено месо, предупреждава ново проучване, пише британското издание "Телеграф".

Доклад на британското правителството ще препоръча ограничаване на потребление на червено или преработено месо седмично до 500 грама, за да се намали риска от развитие на рак на дебелото черво.

Това се равнява на голяма порция мляно говеждо месо или две пържоли седмично, или три резена бекон дневно.

Въпреки това съществуват опасения, че драстичното намаляване на консумацията на месо, особено при жените, може да доведе до липса на желязо.

Без достатъчно желязо, което да произвежда червени кръвни клетки, жените са склонни да развият анемия, която може да предизвика умора, слабост и сърцебиене.

Докладът на Научния консултативен комитет по храненето, публикуван през 2009 г., признава, че "момичетата и жените в репродуктивна възраст" вече са "изложени на риск от недостиг на желязо".

Диетологът д-р Кари Рикстон заявява: "Вече 50% от жените в страната се подлагат на диети, които намаляват приема на желязо до абсолютния минимум."

"Така, следвайки тези диети, ще има ли повече жени, които ще страдат от липса на желязо?", пита диетологът и допълва: "Жените са вече намалили приема на желязо до 70 грама и това са предимно жени, които вземат предвид новите здравни съвети."

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Силвия Димитрова 12.04.2011 | 15:17
Жените по принцип са предразположени към загуба на желязо. За 30 дни жените губят почти 2 пъти повече желязо от мъжете. Животинските меса са най-популярен източник на желязо, защото то се усвоява двойно по-добре. Може да си го набавим от редица зеленчуци и плодове, като: житни продукти, ориз, зеленчуци, мляко, яйца, ядки, аспержи, овесено брашно, цитрусовите плодове, ягоди, боровинки, пъпеши, броколи, брюкселско зеле, карфиол, картофи, домати и др.
1 Кево Бохосян 24.02.2011 | 16:50
Защо си мислите че желязо има само в месото? Как ли живеят милионите вегетарианци без месо? Много просто - има храни, които са идеални заместители на месото по отношение на белтъчини и минерали. Така че не е "толкова" страшно да не се яде месо.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:15 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:15 Премиера: "Кралят на Тълса" -...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Братя" - сериал, сезон 1
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 2
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 1
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.