Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни

Те съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротен

по статията работи: Елица Елефтерова | 13.10.2013 | 12:11
Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни
http://www.flickr.com/photos/geishaboy500/4319614500/

Замразените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и  антиоксиданти от пресните, съобщи в. "Дейли мейл". Две независими изследвания показват, че замразените плодове и зеленчуци имат повече полезни съставки от пресните, като се  започне от морковите и се стигне до боровинките.

Те 
съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротен. Тези антиоксиданти предотвратяват появата на рак и са много полезни за мозъка, кожата, очите и работата на тялото. 


Продаваните в супермаркетите плодове и зеленчуци изглеждат много свежи. Често обаче те са съхранявани дълго преди да стигнат до рафтовете.

С времето хранителните им качества се губят. Замразените плодове и зеленчуци се охлаждат бързо след прибирането им. Това запазва повече витамини и антиоксиданти в  тях. Ефектът е най-силен при меките плодове.

Двата екипа - единият от хранителния институт Ледърхед, а другият от университета на Лестър са направили 40 теста, с които са измерили хранителното съдържание на продукти, стояли в хладилник три дена и техния замразен еквивалент. Резултатите показват, че най-полезна е прясно набраната  селскостопанска продукция.

При липса на достъп до такава обаче, замразените плодове и зеленчуци обикновено превъзхождат по качества престоялите няколко дни в складовете. Замразеното броколи например съдържа повече витамин С,  лутеин и четири пъти повече бета-каротен. Прясното обаче е с  повече полифеноли, а именно те предотвратяват рак.  

В замразените моркови има три пъти повече лутеин и двойно повече бета-каротен. Те са по-богати и на витамин С и полифеноли. Замразеният спанак обаче отстъпва на пресния.

Замразените боровинки и зеленият фасул са с повече витамин С и полифеноли от пресните. Малините и грахът са с почти еднакви  показатели пресни и замразени. Същото се отнася и за карфиола.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите 2 анимационен филм
  • 14:45 Ваканцията на Лили детски тв филм...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Присъда" - сериал, с.2, еп.40 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.