Замразените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и антиоксиданти от пресните, съобщи в. "Дейли мейл". Две независими изследвания показват, че замразените плодове и зеленчуци имат повече полезни съставки от пресните, като се започне от морковите и се стигне до боровинките.
Те съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротен. Тези антиоксиданти предотвратяват появата на рак и са много полезни за мозъка, кожата, очите и работата на тялото.
Продаваните в супермаркетите плодове и зеленчуци изглеждат много свежи. Често обаче те са съхранявани дълго преди да стигнат до рафтовете.
С времето хранителните им качества се губят. Замразените плодове и зеленчуци се охлаждат бързо след прибирането им. Това запазва повече витамини и антиоксиданти в тях. Ефектът е най-силен при меките плодове.
Двата екипа - единият от хранителния институт Ледърхед, а другият от университета на Лестър са направили 40 теста, с които са измерили хранителното съдържание на продукти, стояли в хладилник три дена и техния замразен еквивалент. Резултатите показват, че най-полезна е прясно набраната селскостопанска продукция.
При липса на достъп до такава обаче, замразените плодове и зеленчуци обикновено превъзхождат по качества престоялите няколко дни в складовете. Замразеното броколи например съдържа повече витамин С, лутеин и четири пъти повече бета-каротен. Прясното обаче е с повече полифеноли, а именно те предотвратяват рак.
В замразените моркови има три пъти повече лутеин и двойно повече бета-каротен. Те са по-богати и на витамин С и полифеноли. Замразеният спанак обаче отстъпва на пресния.
Замразените боровинки и зеленият фасул са с повече витамин С и полифеноли от пресните. Малините и грахът са с почти еднакви показатели пресни и замразени. Същото се отнася и за карфиола.