Захарта вдига кръвното по-високо и от солта?

Ново изследване издига нов кандидат за титлата "бяла отрова"

по статията работи: iNews.bg | 28.05.2014 | 17:09
Захарта вдига кръвното по-високо и от солта?
Snow Violent

Всеки, който е поне малко заинтригуван от въпросите около кръвното налягане и връзката му с диетата, е наясно, че ограничаването на солта е от полза, особено за страдащите от хипертензия.

В този смисъл за никого не е новина, че голяма част от населението (това не означава всички) е чувствително към солта или с други думи - консумацията на натриев хлорид (трапезна сол) при тези хора има директен покачващ кръвното налягане ефект. Новината в случая е, че едно наскоро публикувано в престижния American Journal of Nutrition изследване показва как захарта може да бъде също толкова (ако не и повече) потентна като солта в увеличаването на кръвното.

Преди да достигнат до това заключение, учените провеждат систематичен обзор и метаанализ на 12 проучвания, разглеждащи ефекта от захарта върху кръвното налягане. В резултат е установено, че завишеният прием на захар може значително да повиши както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане с почти 7 и 6 mmHg респективно. Ефектът е особено силно изразен при проучвания, които траят 8 или повече седмици и не може да бъде отдаден на промяна в телесното тегло.

Тези резултати определено са неочаквани, предвид факта, че значително надвишават приетото за "нормално" по отношение на натрия. Въпреки че засега няма убедително обяснение за биологичния механизъм, който стои зад откритието, то е интригуващо поради естеството на стоящите зад него проучвания.

С други думи, настоящите открития са далеч по-значими от научна гледна точка, тъй като те не се дължат нито на изследвания ин витро (клетки в петриева паничка, третирани с някакво вещество), нито на експерименти с животни, нито на наблюдения върху нормалния начин на живот, а са плод на контролирана в лабораторни условия интервенция. Това ще рече, че при нея има възможност за установяването на много по-директна връзка между причина и евентуално следствие, в случая - между консумацията на захар и нивата на кръвно налягане.

Имайки предвид, че в последно време науката определено обръща специално внимание на захарта и за изследването й се отделят значителни средства, можем да предполагаме, че е въпрос на кратко време резултатите от настоящия анализ да бъдат отхвърлени или, в случай, че бъдат потвърдени - да се разбере и каква е точната причина, която стои зад тях.

 

 

Източник: Te Morenga LA, Howatson AJ, Jones RM, & Mann J (2014). Dietary sugars and cardiometabolic risk: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials of the effects on blood pressure and lipids. The American journal of clinical nutrition PMID: 24808490  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 tedka todorova 28.05.2014 | 19:17
На мен лично най - добре ми действа соленият айрян за кръвното, особено ако съм доближила двете граници.
8 mariyna todorova 28.05.2014 | 19:06
Захарта си е истински наркотик, който води до пристрастяване и за това производителите я слагат във всичко, в същото време води до инсулинова резистентност, до наднормено тегло и от там до високо кръвно и пр.
7 david copperfield 28.05.2014 | 17:51
Зависи на кой как му влияе. Аз лично трябва да намаля малко сладките неща, защото всеки ден хапвам нещо сладко и това не е добре.
6 опитен ловец 28.05.2014 | 17:51
Ще видим оттук насетне как ще се получават нещата. Наистина няма спор, че и занапред ще става доста интересно. Доста могат да ни помогнат тези изследвания.
5 Бандата наОушън 28.05.2014 | 17:50
"Ново изследване издига нов кандидат за титлата "бяла отрова" - Наистина е много вредна и трябва да внимавате с нея. Аз ям доста сладки неща и наистина трябва да ги понамаля.
4 Батко съссладко 28.05.2014 | 17:49
И двете са еднакво вредни, но за съжаление всеки ден ги хапвам и особено захарта. Солта почти я избягвам, защото хапвам сирене :).
3 Хубавата Елена 28.05.2014 | 17:38
Хм , дали е така
2 Maya Davidova 28.05.2014 | 17:32
Три са най-коварните бели отрови - брашното, солта и захарта. Затова с тях не бива да се преклаява, че после има да си патим.
1 Яна Киркова 28.05.2014 | 17:27
Това наистина е нещо ново.

ТВ програма

Кино

  • Сега Футбол: Люксембург - България,...
  • 00:15 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 История.bg /п/
  • 04:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 05:45 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • Сега "Шерлок" - минисериал, с.1, еп.1
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:00 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Тайни оръжия: Втора световна...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 5
  • 00:30 "Снайперист" - сериал, сезон 3
  • 01:30 "Пожарникарите от Чикаго" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Лабиринт към щастието" - сериен...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.