Защо преяждаме, когато сме напрегнати?

Според американски учени, преяждането със сладки или мазни храни е свързано с хормона на глада, който се увеличава при стрес

по статията работи: Кремена Бедерева | 25.06.2011 | 11:39

Апетитът идва от хормон, който повишава желанието за консумиране на мазни храни, смятат американски учени, провели проучване в САЩ, пише Telegraph.

Преяждането със сладки или мазни храни отдавна е свързано със състояния като стрес или тревожност. Около две пети от американците, участвали в изследването, смята, че прекаляват с тези храни, когато са под напрежение или стрес.

Всичко това води до затлъстяване, като половината от британците се класифицират като хора с наднормено тегло и всеки пети смята, че има риск от затлъстяване.

Американските учени установили още, че нивата на грелин - хормона на глада, се увеличават по време на стрес, като засилват чувството на глад за мазни храни.

Екип от университета в Тексас изучавал нивата на хормона при мишки, изложени на различни стресови ситуации, като по време на тестовете, учените хранили мишките с разнообразна и мазна храна.

Проучването, публикувано в списанието за клинично изследване, заключава, че повишеното ниво на грелин, предизвикано от стрес, повишава апетита.

Д-р Джефри Зигман, от Медицинския център към университета в Тексас смята, че и при хората е така, като много хора, когато са под напрежение или стрес, започват да консумират повече мазни храни и да увеличават приема на калории.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Цвете Жекова 27.06.2011 | 18:43
Когато съм разтревожена за нещо губя тотално апетита си. Но след това бързо наваксам с шоколадови изделия и пържени храни.
5 Златка Стоева 27.06.2011 | 18:42
Хората могат да преяждат не само от напрежение, но и от скука. Понякога когато човек няма какво да прави, яде. В другия случай - когато хората са под стрес, са склонни или да консумират повече от обикновеното, или много по-малко. Първите приемат храна в по-големи количества, защото тревожността им пречи да преценят кога са се нахранили или просто смятат, че храната може им донесе някакво облекчение.
4 Draga Mateeva 27.06.2011 | 18:37
Готварството вече се превърна повече в изкуство, отколкото в начин за задоволяване на основната човешка потребност гладът. Толкова необятно стана изобилието от сладкиши, солени или кисели деликатеси, че хората започнаха да ги консумират не защото са истински гладни,а за да си доставят удоволствие от консумирането им.
3 V D 27.06.2011 | 12:55
Това се наблюдава при наистина много хора. Всичките ми приятелки, когато са под напрежение или са подложени на стрес се тъпчат като за последно. При мен обаче ефектът е обратен. Когато съм под напрежение или съм изнервена за нещо изобщо не ми се яде, храня се защото трябва и то в много малки количества. При всеки е различно, но аз се радвам, че не преяждам, когато съм подложена на стрес, защото иначе резултата щеше са е ужасен.
2 Ива Хинова 27.06.2011 | 11:56
Проблемът по-скоро е в качеството на храната и факта, че сме забравили що е то културата на хранене – дъвчем пред телевизора, пред компютъра, докато вървим... някак си между другото. Няма как човек да се наслади на подобно хранене и да изпита удоволствие от него, да не говорим, че в повечето случаи залъгваме глада си с прости въглехидрати, които ни карат след час отново да огладнеем и да посегнем към поредната порция, която поглъщаме машинално и спираме едва когато е късно и вече сме усетили тежест в стомаха. Загубили сме мярката, а вкусовите ни рецептори са тотално увредени от пресолената, много сладка или пикантна храна...
1 Мариана . 27.06.2011 | 11:56
От психологическа гледна точка преяждането е свързано главно с липсата на т.нар. „усещане за пълнота“ /когато нещо в живота ни липсва – любов, работа, внимание/, което човек някак си подсъзнателно се опитва да „запълни“ с храната. Спомням си, че Опра Уинфри в едно свое интервю говореше за нещо подобно – как храната и повечето килограми са я карали да се чувства по-стабилна и уверена... Определено психологическият момент е сериозен фактор в проблема с преяждането.

ТВ програма

Кино

  • Сега История с куче без куче детски тв...
  • 07:00 Имало едно време анимационен филм/п/
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Библиотеката
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 11:30 Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Тайни оръжия: Втора световна...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи" - мистъри,...
  • 14:20 "Послушай сърцето" - романтичен...
  • Сега "Лабиринт към щастието" - сериен...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Семейство Адамс" - анимация
  • 14:50 "Пак ли ти?" - с уч. на Кристен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.