"Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте" - тази така позната поговорка на нас българите е дяволски вярна. Дори и малките деца знаят колко полезни са зеленчуците и плодовете.
Но много често се водят обществени дебати за това, че пресните зеленчуци, особено отглежданите в екологично чиста среда, са недостъпни за повечето хора. Първо, заради липсата на качествени продукти на пазара, второ – заради по-високата им цена.
Сега обаче американските диетолози вдъхват нотка надежда – те са категорични, че картофите са едни от най-добрите храни, осигурявайки достатъчно хранителни вещества и то на добра цена, в сравнение с повечето сурови зеленчуци. Те са изчислили, че една порция картофи съдържа най-много калий от всеки друг зеленчук или плод.
Д-р Адам Древновски и колегите му от Университета във Вашингтон са сравнили качеството на хранителните вещества в картофите с цените на повечето зеленчуци за целите на своето проучване, цитирано от eurekalert.
Картофите се оказват най-евтини, но и най-голям източник на калий – през 2010 г. американските диетолози предупреждават, че калият липсва в диетата на повечето хора.
Но пък високата му цена се оказва проблем за потребителите и здравните специалисти. Дневната норма за здравословен прием на калий на човек е 4700 мг. Въпреки това, цената на богати на калий картофи е на половината от тази на другите зеленчуци.
"Картофите допринасят за по-качествена диета", смята водещият изследовател д-р Адам Древновски. "Картофите също така отговарят на основните препоръки за здравословно хранене, ако ги включите в диетата си".
Допълнителните анализи на хранителния прием на американците показва, че ястията, съдържащи картофи, подобряват цялостното качество на диетата. Хората, които консумират картофи - печени, варени, запечени, приемат повече калий и витамин C и ядат повече зеленчуци на ден, в сравнение с тези, които не ядат картофи.