Хората, които ядат много плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни, много по-рядко страдат от хронични болести, установиха учени от университета на Аделаида, цитирани от в. Daily Mail.
В първото по рода си изследване учените потърсиха връзка между начина на хранене и 11 хронични заболявания - анемия, високо кръвно налягане, хиперхолестеролемия, диабет, артрит, хепатит, коронарна болест на сърцето, астма, инсулт, счупвания и рак.
Те установиха, че големите количества плодове предпазват общо от хронични заболявания, а многото зеленчуци помагат да бъде избягната появата на второ такова заболяване, когато вече има едно. Връзката между добрата храна и предпазването от болести е известна отдавна. Това обаче е първото изследване, което свързва лошото хранене с развиването на няколко хронични заболявания.
Австралийските учени са работили заедно с университети и здравни служби в Китай и Канада. Те са наблюдавали над 1000 китайци пет години. Тези, които не развили хронично заболяване, са яли средно 57 гр плодове дневно, сравнително малко количество по австралийските стандарти, но все пак ползата била забележима.
При здравите оризът и пшеницата са били по-малко застъпени в сравнение със зърнени култури като овес, царевица, сорго, ръж, ечемик, киноа. Изследването показва и голямата роля на микроелементите за предпазване от болести.
"По-високият прием на желязо, магнезий, фосфор, вит. С, калий и вит. В1 е свързан по-добро здраве" - каза д-р Зумин Ши.