Повечето от нас не могат да направят разлика между храните, които са добри за нас и онези, толкова бедни откъм хранителна стойност, че просто се лепят по бедрата ни много бързо.
Оказва се обаче, че времето, в което се храним е също толкова важно, колкото и това с какво се храним, пише "Дейли Мейл" (Daily Mail), цитиран от vesti.bg. Смята се, че нередовните часове на хранене допринасят за високо кръвно налягане и затлъстяване.
Ето какво и кога трябва да ядем, за да бъдем здрави, да се чувстваме и изглеждаме добре:
07.00 ч.: вода Може да умирате за кофеин, под формата на голяма чаша кафе, в мига, в който отворите очи сутрин, но това, от което мозъкът ви се нуждае е вода. Съвет: чаша вода с изцеден лимон в нея ще прочисти токсините в черния ви дроб, ако сте пил алкохол предната вечер и ще ви даде витамин C за добро начало на деня.
08.00 ч.: закуска с овесена каша Заредете се с въглехидрати. Изследванията показват, че нивата на инсулин – хормонът, който преобразува въглехидратите в енергия, спадат в рамките на деня. Овесът в овесената каша съдържа фибри, които освобождават енергия бавно през цялата сутрин.
09.00 ч.: кафе Включете кафеварката преди компютъра. Освен това е важно да закусвате преди това. Никога не пийте кафе на гладно или рискувате да претоварите нервната си система с кофеин, който може да ви направи по-нервни.
10.00 ч.: тиквени семки Шепа тиквени семки може да спаси всеки, който започне да се изкушава от няколко бисквити. Богати на цинк и витамин B, за да поддържат кожата и косата здрави, тиквените семки съдържат и омега-6 линолова киселина – незаменима мастна киселина, която се смята, че помага за облекчаване на симптомите на менопаузата.
11.00 ч.: целина Стресът в течение на работния ден може да повиши кръвното налягане. Целината съдържа калий – минерал, който помага за намаляването на нивата на натрий, които са знак за високо кръвно и стрес.
12.00 – 13.00 ч.: обяд от сьомга и салата Обяд на базата на протеини ще ви даде повече енергия, отколкото сандвич от бял хляб, който съдържа прости въглехидрати и ще доведе до скок на кръвната захар, преди да ви накара да се почувствате уморени. Сьомгата е пълна с омега-3 мастни киселини, които подобряват когнитивните функции и паметта, а салата е от съществено значение за диетата ни, но е най-добре да се яде на обяд, когато метаболизмът е най-бърз.
14.00 ч.: боровинки Боровинките са с нисък гликемичен индекс, което означава, че се абсорбират бавно и не водят до рязко покачване на нивото на кръвната захар. Една здравословна идея, ако искате нещо сладко след обяд, но не твърде скоро след основното ястие.
15.00 ч.: банани Вашето тяло се нуждае от захар, за да запази енергията си за по-дълго и сега е точното време. По това време нивата на кортизол в организма ни – хормон на стреса секретиран от надбъбречните жлези, който ни държи тонизирани – намалява. Фруктозата в един банан се превръща в глюкоза в черния ни дроб и ни дава енергия.
16.00 ч.: фреш от цвекло и джинджифил Това ще ви даде допълнително енергия в края на работния ден. Цвеклото и джинджифилът са съдоразширяващи и ще отворят кръвоносните ви съдове. Това ще позволи повече кръв да нахлуе в мозъка ви и ще повишат концентрацията ви.
17.00 ч.: сушени плодове Ако сте се запътили към фитнеса след работа, ще ви трябва лека закуска час преди това. Ако тренирате на празен стомах рискувате мускулите ви да се разбият и да се превърнат в глюкоза, която да подхранва тялото ви. Сушените плодове са идеален вариант за хапване преди тренировка.
18.00 ч.: бира Хмелът в бирата има успокояващ ефект, което прави глътките бира идеален начин за релакс. Внимавайте обаче, защото една чаша е напълно достатъчна.
19.00 ч.: предястие от аспержи Аспержите са с високо съдържание на витамин Е, за който е установено, че повишава желанието за секс при жените. Освен това те съдържат съединения, наречени нестероидни гликозиди, които са добър източник на фолиева киселина и витамин B, които повишават репродуктивното здраве.
20.00 ч.: основно ястие – пуйка с боб Месото на пуйката е с много малко съдържание на мазнини и е с високо съдържание на протеин. Най-добре е да го сервирате със зелен боб едамаме (бел. ред. младо соево зърно, което е било обрано, преди да е узряло и да се е втвърдило).
22.00 ч.: вино Чаша вино може да подобри съня ви. Съвет: Пийте виното след вечеря, за да не поглъщате захарите на празен стомах и да повишите нивата на кръвната си захар, тъй като тогава организмът започва да произвежда адреналин, за да компенсира.
23.00 ч.: череши За хапване преди лягане изберете черешите. Те съдържат мелатонин – хормон, който предизвиква сън. Имайте предвид, че тръпчивите череши съдържат повече мелатонин от сладките.