Бактерии, намиращи се в стомашно-чревния тракт, могат да бъдат виновници за получаване на инфаркт или инсулт ,сочи изследване на центъра "Лърнър” в Кливланд, САЩ, цитирано от Reuters.
Според учените това дава обяснение защо всяка година хиляди хора по света прекарват инфаркт, но реално при тях няма рискови фактори, като повишен холестерол.
В такива случаи виновници са трилиони бактерии и други микроби, които превръщат лецитина (хранително вещество в яйчния жълтък, черния дроб, говеждото, свинското и пшеничните кълнове) в съединение, което запушва артериите.
Това съединение се нарича TMAO, а по нивата му в кръвта може да се определи каква е опасността от инсулт и инфаркт.
Ако бъдат изследвани нивата на ТМАО и това влезе в списъка с кръвните тестове, по-лесно могат да бъдат открити евентуални сърдечно-съдови проблеми.