Сдружението "Зелени инициативи" ще настоява за поредица от мерки пред компетентните органи, които целят ограничаването и впоследствие забраната на употребата на трансмазнините в хранителната индустрия. Това се посочва в съобщение от организацията.
По аналогия с БДС за храните и с био-знака, от сдружението предлагат със специален знак да бъдат обозначени хранителните продукти, които не съдържат трансмазнини, както и да бъде въведена категоричната забрана на употребата на хидрогенираните масла в продуктите, обозначени за деца.
Естествените растителни масла, добити от царевица, рапица, соя, се нагряват и молекулният им състав се "дообогатява" с един атом водород. Така вече хидрогенирани маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност. Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата и те стават вредни за здравето, защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма, посочват от сдружението.
И отбелязват, че трансмазнините са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други тестени изделия.