Похапването от чиния в червен цвят може да ни помогне да отслабнем, твърдят учени.
Сервиране на храна в червена посуда или пиенето от червени чаши съкращава консумацията на хранителни продукти с около 40 на сто, според ново проучване, проведено от германски и швейцарски учени, пише в. Daily Mail.
Изследователите смятат, че червеният цвят може да насърчи хората да се откажат от храната, защото виждайки червеното, те подсъзнателно се спират, тъй като обикновено червеният цвят се свързва с идеята за "опасност или забрана, или дори спиране".
Според учените, това откритие означава, че правителството и хранително-вкусовата промишленост могат да наблегнат на използването на опаковки в червен цвят за нездравословни храни като възпиращ фактор - и дори биха могли да използват червени съдове в кръчми, за да се намали броят на хората, които пият твърде много.
В проучването участвали 41-ма студенти, от мъжки пол, които били помолени да пият чай от червени чаши и чаши със сини етикети. Оказало се, че изпитото количество чай е с 44% по-малко от чаши с червени етикети.
Във втората част на изследването на 109 души е била дадена храна, която била сервирана в червена, синя или бяла чиния. Тези с червена останали почти пълни и неизядени.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Appetite".
Според специалистите червеният цвят се свързва с нещо първобитно или дори с алармата – т.е., нещо, което спира хората да правят, каквото и да било.