Консумацията на броколи може да спести на милиони хора страданието от осакатяваща форма на артрит, пише в. Murrer, позовавайки се на резултатите от британско изследване.
Специалисти от университета на Източна Англия са установили, че съдържащото се в броколите съединение сулфорафан предпазва или забавя разрушаването на хрущяла в ставите, предизвикано остеоартрита - най-разпространената форма на артрит.
Резултатите от проучването, извършено с лабораторни животни, за пръв път разкриват пряка връзка между храненето и болестта, уточнява БТА.
Учените смятат, че ще постигнат голям напредък в борбата срещу артрита, ако резултатите бъдат потвърдени в тестове с хора.
"Ако успеем да покажем, че ефектът е същият и при хората, не само ще можем да лекуваме по-успешно тези, които вече страдат от артрит, но и ще можем да предложим защита на здравите индивиди.
И всичко това с проста промяна в хранителните навици", казва Иън Кларк от изследователския екип.