Един експеримент, който е проведен видимо в домашни условия, показва какво се случва, когато малко по-малко от 600 мл от най-популярната в света напитка кока-кола са подложени на 25-минутно варене в тенджера на котлон.
Чували сме за всевъзможните приложения на газираната напитка – от почистване на ръжда, до премахване на кръв след катастрофи по магистралите. Сега можем да видим нагледно и какво се случва с кока-кола, когато се вари.
Резултатът от експеримента се оказва доста нелицеприятен. След 25 минути варене се изпарява всичката вода, докато не останат само химикалите и добавките. Всъщност накрая черната, подобна на тиня маса много наподобява на пестил или черна смола, наречена още дзифт.
Тази тъмна маса всъщност влизала в употреба като лечебно средство в Китай. Към остатъците от фруктозо-глюкозния сироп и тайните съставки на кока-кола се добавяли джинджифил и лимон, за да се облекчават симптомите на различни заболявания.
Рецептата и видеото вижте в Sportuvai.bg