Нарастват митовете около хранителните продукти, на които хората не трябва да вярват. Един от най-разпространените митове е, че чесънът значително подсилва имунитета. В действителност това твърдение е преувеличено, съобщава Daily Express.
В какво не трябва да вярваме
Лекарите Дебора Лий и Шам Сингх изтъкват пет наистина ефективни съставки, които подпомагат имунната система, но същевременно развенчават някои популярни митове.
Според тях широко разпространеното вярване, че чесънът е мощен имунен стимулатор, не е напълно подкрепено от научните изследвания.
Чесънът наистина може да активира определени имунни клетки, като макрофаги, лимфоцити и клетки-убийци (NK клетки). Въпреки това, според д-р Сингх, ползите от чесъна за имунитета са ограничени в сравнение с други продукти, като например киселото мляко. Киселото мляко спомага за поддържане на баланса на чревната микрофлора, което има косвено положително въздействие върху имунната система.
Сходно е положението и с тъмния шоколад и лютите чушки. Макар да предлагат редица ползи за здравето, те не могат директно да повишат защитните сили на организма.
Тъмният шоколад съдържа полифеноли с антиоксидантни свойства, но влиянието му върху имунитета е минимално. От своя страна, лютите чушки съдържат капсаицин, който има противовъзпалителен ефект, но няма достатъчно доказателства, че този ефект е пряко свързан с имунната система.
Друга популярна заблуда е свързана със супите, които болните често консумират с надеждата, че ще подсилят организма си. Според статистиката 18% от хората погрешно смятат, че супата може да пребори настинките чрез стимулиране на имунитета. Истината е, че основната полза от супата е в хидратацията, която подпомага възстановяването.
Кои храни наистина подкрепят имунната система
Сред истинските "суперхрани" за имунитета са боровинките, богати на антиоксиданти и полифеноли, които имат антивирусни, антибактериални и имуномодулиращи свойства.
Лекарите препоръчват също консумацията на листни зеленчуци, като кейл и спанак. Скорошни изследвания доказват, че тези зеленчуци стимулират производството на вътрешноепителни лимфоцити (IELs) – важна част от имунната защита на червата.
За да добавите повече зеленина в диетата си, можете да ги включвате в смутита, паста, омлети или дори печива.
Още един ключов продукт е куркумата, съдържаща куркумин – мощно съединение с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. То спомага за минимизиране на възпаленията, които отслабват защитните сили на организма.
Не трябва да забравяме и цитрусовите плодове, които са източник на витамин C – жизненоважен елемент за подкрепа на клетките в борбата с инфекциите.
Джинджифилът също е сред съюзниците в борбата с възпаленията и оксидативния стрес. Той е особено ефективен при облекчаване на симптоми на настинка и дихателни инфекции.