Ако след мазна храна човек изпие едно кафе, кръвната захар се покачва и достига стойности, характерни за застрашените от диабет, установиха канадски учени.
Наситените мазнини влияят върху способността на тялото да пречиства захари от кръвта. Когато това се комбинира с ефекта на кафето, въздействието е още по-сериозно, обяснява Мари-Солей Бодоен от университета на Гелф, пише Physоrg.
Изследването е първото, което проверява ефекта от наситени мазнини и кафе с кофеин върху нивата на кръвната захар с нов тест с коктейл, който съдържа само липиди. Той позволява да се имитира въздействието на поетите с храната мазнини върху организма.
За изследването доброволците са получили еквивалента на две чаши кафе пет часа след мазната напитка, а един час по-късно сладка напитка.
След това нивото на захарта в кръвта на участниците се повишило с 32 процента в сравнение с хората, които не пили мазен коктейл. Резултатите от изследването са особено важни за хора, застрашени от метаболитен синдром и диабет тип 2.