Коя е най-вредната част от пилето?

по статията работи: iNews | 12.03.2025 | 17:45
Коя е най-вредната част от пилето?
pixabay
Повече за:

Пилешкото месо отдавна се счита за една от най-полезните храни в менюто ни – богато е на белтъчини, витамини и минерали. Въпреки това, не всички части от пилето са еднакво безопасни и здравословни. Някои, според експертите, съдържат повече мазнини или потенциални токсини, което налага по-внимателен подход при приготвянето им.

Най-вредната част за талията – кожата

Ако внимавате за фигурата си, кожата на пилето е добър пример за нещо, което да премахнете преди готвене. Тя е почти изцяло съставена от мазнини и държи рекорд по калоричност. От друга страна, именно кожата прави месото сочно и ароматно – естествен подобрител на вкуса. Ако обаче я отстраните, а след това обилно посолите и добавите мазнина, ефектът може да се окаже сходен като да я бяхте оставили – по този начин ползите от премахването ѝ се обезсмислят.

Дробчета

Според специалисти в тази тъкан могат да се натрупват голям брой бактерии и дори паразити. Дори и след топлинна обработка рискът не винаги се елиминира напълнГлави и тръткиТези части също не се препоръчват, тъй като често съдържат токсини, които могат да бъдат вредни за здравето ни в дългосрочен план.

Както обяснява WebMD, най-отровното състояние на пилето е суровото. Бактериите се размножават изключително бързо, ако месото не е сготвено добре. Това означава, че е жизненоважно да проверявате готовността му в най-дебелата част, преди да го сервирате, за да сте сигурни, че е достигнат безопасният вътрешен температурен праг.

Диетологът Кара Харбстрийт твърди, че всички части от пилето могат да се впишат в здравословен хранителен режим, стига да бъдат приготвени правилно. Според нея тъмното месо е дори по-полезно от бялото, защото съдържа по-високи нива на витамини и здравословни мазнини, въпреки че е по-калорично.

Да се мие или да не се мие пилешкото?

Според Харбстрийт няма смисъл да изплаквате пилето под течаща вода, както мнозина са свикнали да правят. Така не само няма да премахнете бактериите, но съществува риск да добавите нови, идващи от самата вода и кухненската среда.

Пилешкото месо е източник на висококачествени протеини и може да бъде ценна част от всяка балансирана диета. Когато обаче го приготвяте, отстранете потенциално проблемните части като бели дробове, глави и трътки, а кожата премахнете, ако искате да намалите мазнините. Винаги гответе пилето достатъчно дълго, за да унищожите бактериите, и не забравяйте, че мярката и правилният избор на части от пилето са ключът към безопасното и здравословно хранене, пише факти.бг.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Директна цел - България...
  • 22:10 Любов и саможертва тв филм /25...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Ал Хайба тв филм /27 епизод/ (12)
  • 00:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:40 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:15 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:10 Бразди /п/
  • Сега "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 22:15 "Помниш ли текста?" - музикално шоу...
  • 23:15 bTV Новините - късна емисия
  • 23:50 Премиера: "Добрият доктор" -...
  • 00:50 "Спирала" - сериал, с.5, еп.11
  • 01:55 "Приятели" - сериал, с.2, еп.4
  • 02:25 bTV Новините /п./
  • 03:00 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Йелоустоун" - сериал, сезон 2
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 4
  • 00:30 "Частни детективи" - сериал, сезон 4
  • 01:30 "Черният списък" - сериал, сезон 8
  • 02:30 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:20 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.