Учени от университета Пърдю установиха, че ако към храната се добави малко лют червен пипер, апетитът намалява, особено при хората, които обикновено не използват тази популярна подправка, съобщи БТА.
"Установихме, че червеният пипер ограничава апетита и помага да бъдат изгорени повече калории след храненето", каза Ричард Матс от екипа.
От предишни изследвания е известно, че капсацинът - съставката, която придава лютивия вкус на чушките, може да намали чувството за глад и да увеличи изразходването на енергия. Необходимите количества люти чушки обаче не са реалистични за повечето хора.
Новото изследване е измерило ефекта на 1 гр червен пипер (половин лъжичка). Това количество овкусява приятно храната за повечето хора.
В 6-месечното изследване са участвали 25 доброволци без наднормено тегло. 13 от тях са получавали червен пипер с храната.
Резултатите показват, че подправката увеличава телесната температура и така се изгарят естествено повече калории.
Когато човек свикне с червения пипер обаче, ефикасността му намалява. Добре е той да се приема като подправка, а не под формата на хапчета, защото вкусът също се отразява на храносмилането.