Повечето от нас консумират твърде много на нездравословни, наситени мазнини (идващи предимно от животинските продукти). Наситените мазнини повишават нивата на липопротеина с ниска плътност (т.нар. "лош холестерол") и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.
Здравословното хранене изисква от нас да намалим приема на наситените мазнини, намиращи се в храни като пълномаслено мляко и масло. Единият вариант е да се изберат нискомаслени млечни продукти. Друг вариант е да се залага на храни, съдържащи поли или ненаситени мастни киселини.
Смяната на маслото с маргарин е един лесен начин да намалим приема на наситени мазнини и ограничи риска от сърдечно-съдови заболявания.
Какво консумираме с маслото?
Маслото е около 50% наситени мазнини – най-сигурният начин за увеличаване нивата на холестерола. Маргаринът от своя страна има най-много 20% наситени мазнини. Хипотетично подмяната на маслото с маргарин при ежедневна употреба помага да се поддържа здрава сърдечно-съдовата система.
Какво се случва с децата?
Според проучване за храненето и физическата активност в Австралия от 2007, децата в момента консумират два пъти повече от препоръчваните максимални нива на наситени мазнини. Хранителните навици, придобити в детството, често остават за цял живот.
Затова е нужно да научите вашите деца на здравословен хранителен режим от най-ранна възраст. Намалете маслото в дневният им прием от малки.
Може ли да се готви с масло?
По-скоро не! Има много по-здравословни начини да се готви. За всички различни видове готвене има различни видове масла. Просто избегнете маслото.
Как да се справим с вкуса?
С търпение. Ако здравето е важно за вас и направите промяна в хранителния си режим, то вашите вкусове задължително ще се коригират с времето.
Намаляването на маслото и богатите на мазнини млечни продукти е най-простият и ефективен начин за промяната, за да намалите наситените мазнини в диетата си.
Изводът?
По възможност изключете и двата продукта от хранителният си режим или поне намалете приемът им. Част от диетолозите се обединяват около тезата за заместване на малкото с маргарин, но проучванията за т. нар. трансмазнини доказват вредата и на заместителя.
Също така можете да погледнете този интересен експеримент.