Хората, които ядат, месо са по-здрави отколкото вегетарианците, показва ново австрийско проучване, цитирано от британския в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.
Според изследователи от Медицинския университет в Грац, Австрия, вегетарианската диета, която се характеризира с по-нисък прием на наситени мазнини и холестерол, заради увеличения прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, увеличава риска от рак, алергии и психически проблеми като депресия и тревожност.
Проучването използва информация от австрийската база данни, за да проучи хранителните навици и начин на живот на 1320 души. Групата включва 330 вегетарианци, 330 души, които ядат месо, но също така и много плодове и зеленчуци, 300 души, които се хранят нормално, но консумират по-малко месо и 330 души, които ядат месо в големи количества. Те също така са разделени и по възраст, пол и социално-икономически статус.
Според резултатите вегетарианците консумират по-малко алкохол и имат по-нисък индекс на телесните мазнини, но въпреки това са в по-лошо физическа и психическа кондиция. Участниците в проучването, които консумират по-малко месо също така имат и влошени здравословни навици. Те избягват посещаването на лекари за превантивни прегледи и процедури като ваксинации.