Наистина ли прекаляваме със солта?

Ново изследване демонстрира, че по-голямата част от света консумира горе-долу толкова натрий, колкото е необходимо

по статията работи: Кирил Русев | 08.04.2014 | 11:58
Наистина ли прекаляваме със солта?
thirddrawerdown
Повече за:

Понастоящем няма солидни научни сведения за необходимостта от намаляване на количеството сол в диетата. Нещо повече, предприемането на една подобна стъпка може да доведе до влошаване на здравето, коментират авторите на ново изследване, публикувано в American Journal of Hypertension.

Въпреки че лекарите масово препоръчват нисък прием на сол като основна мярка за борба със сърдечносъдовите заболявания, настоящите нива на консумация вероятно са оптимални и всеки опит за промяна може да стане причина за възникването на здравословни проблеми.

Новото изследване анализира данни от 25 предишни проучвания в опит да установи връзката между различните нива на сол в диетата и случаите на обща смъртност и сърдечносъдови заболявания (ССЗ). Оказва се, че рискът от смъртност и ССЗ е значително по-нисък при онези представители на световното население, които попадат в най-масовата група с т.нар. обичаен прием на сол.

Това е приемът между 2645 и 4945 милиграма натрий дневно, което е между 1,8 и 3,3 пъти повече от препоръчваните понастоящем като оптимални нива (1500 мг). Изразено в количества сол, това са между 6,8 и 12,5 грама или между 1 и 2 чаени лъжици с връх. Въпросните нива се асоциират с най-добро сърдечносъдово здраве и не се свързват с промяна в стандартната обща смъртност.

Всяко слизане под или качване над тях, от друга страна, се свързва със завишаване на общата смъртност и ССЗ, като рисковете, свързани с по-висок прием са по-големи от рисковете, свързани с по-нисък прием. С други думи, ако ще се отклонявате от стандартната консумация на сол, от здравословна гледна точка е по-добре е да ядете по-малко, отколкото повече сол.

Разбира се, трябва да се има предвид, че тези данни не могат да установят категорична каузална (причинно-следствена) връзка между нивата на сол в менюто и здравословното състояние, но са ценна изходна точка за провеждането на бъдещи експерименти и формирането на конкретни медицински препоръки.

Засега е ясно, че по-високата консумация на натрий от здрави хора сама по себе си не може да стане причина за високо кръвно, но при хора, вече имащи проблеми с кръвното, нерядко оказва негативен ефект.

Някои лекари и диетолози акцентират, че фокусирането единствено върху натрия е погрешно и неговите нива винаги трябва да се разглеждат в комбинация с нивата на калий. Ако последните са твърде ниски, пациентът може да има проблеми с кръвното дори и при нормална консумация на натрий.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


10 amber sky 10.04.2014 | 15:14
аз за себе си знам че прекалявам но засега нищо не правя по въпроса.
9 Soul Food 08.04.2014 | 16:55
Изследвания за вредата и позлата от солта, колкото си искате. Но ние няма как да ограничим тотлано приема на сол, а някои хора дори не могат да го намалят. Това са вечни теми, така че няма смисъл от локуми
8 Божидара Алексиева 08.04.2014 | 15:30
Уникално е, как всеки ден намирате "вдъхновението" да пишете за солта и захарта. Две теми, които сами по себе си нямат изчерпване. Хайде стига вече, а?
7 Vili Asenova 08.04.2014 | 15:15
За това е добре като цяло човек да следва едно балансирано и здравословно меню, което включва повече свежи плодове и зеленчуци, а тези добавки да са малка част. Хората приемат повече сол, тъй като купешките храни с много добовена сол променят вкусовите ни възприятия.
6 Krum Palov 08.04.2014 | 13:35
не знам,аз лично почти не ям сол :)
5 rebelle fleur 08.04.2014 | 13:19
Според мен като цяло хората със здравословни проблеми, особено с кръвното налягане е добре да намалят приема на сол максимално.
4 Теодора Динева 08.04.2014 | 12:14
В каква връзка са показаните на снимката "солнички"със съответните надписи?
3 безкомпромисната кирка 08.04.2014 | 12:11
не знам дали прекаляваме, защото всеки си има глава на раменете и може сам да преценява колко сол да си слага на храната и дали е полезна, или не е полезна.
2 чунга чанга 08.04.2014 | 12:10
в последните дни съм забелязал, че темата за солта е много силно застъпена в този сайт и не мога да си обясня какъв е този интерес към тази тема?
1 трендафил въжарски 08.04.2014 | 12:05
според мен пркаляваме

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 11:30 Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Увлечен по теб" -...
  • 14:20 "Ловците" - приключенски, фентъзи...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Зайчето Питър" - с уч. на Донал...
  • 15:00 "Том и Хък" - с уч. на Джонатан...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.