Колко неща четем постоянно за това какво трябва и какво не трябва да ядем. Нови и нови изследвания излизат всеки ден. Така, ако трябва да следвате всичко, излиза, че диетата ви може да включва съвсем малко и крайно недостатъчни храни.
Сега идва ред на захарта и по-специално – на фруктозата. През 2009 година интернет за малко не бе взривен от лекцията на доктор Робърт Лустиг Sugar: The Bitter Truth ("Захарта – горчивата истина"), където педиатърът твърди, че захарта е отрова и причина номер едно за затлъстяването на хората в световен мащаб.
Основното обвинение към зловредната фруктоза е, че за разлика от глюкозата тя не предизвиква отделяне на инсулин и лептин, поради което апетитът не може да бъде потиснат и резултатът е преяждане и стабилно окръгляне на дръзналия да прегреши със сладко човек.
Има обаче една малка подробност, която се пропуска – както в естествените, така и в изкуствените подсладители, освен фруктоза, има приблизително същото количество глюкоза. Това се отнася не само за захарозата (трапезната захар), но и за демонизирания напоследък глюкозо-фруктозен сироп, който по състав и функции е идентичен със захарозата.
Според едно проучване на The American Journal of Clinical Nutrition, в сравнение с приема на глюкоза и аспартам приемът на фруктоза води до намалена обща консумация на калории впоследствие. В единственото изследване, което прави връзка между консумацията на фруктоза и повишения апетит на следващия ден, на изследваните жени е давана чиста фруктоза, равняваща се на 30% от общите калории за деня.
Какви са резултатите от изследването, както и още информация за фруктозата и количеството, което е добре да приемаме на ден – във Fitwell.bg.