Одобриха употребата на подсладителя стевиол в ЕС

Процедурата ще бъде финализирана до края на годината

по статията работи: iNews.bg | 05.07.2011 | 16:19

Отговорният комитет по хранителни вериги и здравето на животните даде одобрението си добавянето на подсладителя стевиол в списъка с хранителните добавки в ЕС. Храните с тази съставка ще могат да се появят на пазара в общността най-рано от следващата година.

Стевиолът е екстракт от листата на растението стевия, чийто произход е Парагвай. Според оценка на експертите това вещество е 300 пъти по-сладко от захарта и може да бъде използвано за подслаждането на нискокалорични продукти.

След одобрението на комисията е ред и на Европейския парламент (ЕП) да даде своята оценка на предложението, коментират от Европейската комисия. Очакванията са процедурата да бъде финализирана до края на тази година.

Мнението на Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) е, че стевиолът не е канцерогенен, токсичен или нарушаващ развитието и репродуктивните способности на организма. Препоръчителната дневна доза е до 4 мг/килограм живо тегло на подсладителя или негови еквиваленти.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Мариана . 05.07.2011 | 16:37
Сега ако премахнат от списъка с разрешените подсладители диетичното бедствие аспартам – цена няма да имат! Стевията е чудесен здравословен еквивалент и дано повече производители се възползват от предимствата и, като спрат да ни тровят с разни вредни синтетики. Сухите листа от Стевия са 15 пъти по-сладки от същото количество захар, без да съдържат хранителни калории, което я прави най-сладкия природен подсладител, при това диетичен и доказано безвреден. Стевията също така е мощен природен антиоксидант и адаптоген.
1 Ива Хинова 05.07.2011 | 16:37
Чудесна новина! Аз ползвам стевия от години, но безспорно предимство ще е ако мога да я срещам в повече храни и напитки, ще съм доста по-спокойна, ако вместо захар виждам този подсладител. Всъщност сладостта на растението стевия се крие в листата, където се синтезират специфични сладки вещества, наречени дитерпенови гликозиди.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите 2 анимационен филм
  • 14:45 Ваканцията на Лили детски тв филм...
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.39 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Тръмп отново президент" -...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Доналд Тръмп: Завръщането" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.