Мненията за млякото са доста противоречиви напоследък, но изследване, проведено в рамките на година, доказва, че консумацията на нискомаслено мляко предпазва от инсулинова резстентност, която често се появява при диабет тип 2, като подобрява инсулиновата чувствителност на клетките средно с 11%
Хората, страдащи от диабет от тип 2 обикновено преминават през фаза на инсулинова резистентност, при която клетките губят чувствителността си към инсулина и постепенно се наблюдава нарастване на нивата на кръвна захар на гладно.
По тази причина е проведено изследване, в което са участвали 39 здрави доброволци, разпределени в две групи. Едната е консумирала по-малко от две порции нискомаслени млечни продукти на ден, а другата се е хранила с такива поне по 4 порции дневно.
Резултатите са показали, че консумацията на четири порции нискомаслени млечни продукти намалява нивото на инсулин в кръвообращението с 9% и подобрява инсулиновата чувствителност на клетките средно с 11%. С други думи, това е точно обратното на инсулиновата резистентност. Нещо повече, не е отчетена разлика както в телесното тегло на участниците, така и в липидния им профил.
Вижте още подробности за изследването в Kulinar.bg.