Учени от университета Браун установиха познатото за много пушачи състояние, а именно, че въпросните страдат от по-силен махмурлук, защото цигарите също освобождават химикала, който го причинява, съобщи DailyMail, цитирани от БТА.
"При еднакво количество изпит алкохол, пушачите е по-вероятно да получат махмурлук и махмурлукът им е по-силен" - споделя Дамарис Розунау от екипа направил изследването.
Тютюневият дим съдържа химикала ацеталдехид, който се образува в тъканите под въздействието на алкохол и предизвиква симптомите на махмурлука, е обяснението на учените.
Предишни изследвания показаха, че рецепторите на никотина в мозъка участват и в субективната реакция на пиенето. Когато човек пуши и пие едновременно се увеличава освобождаването на допамин, наричан химикал на щастието. Съчетаването им обаче има лоши последствия на следващия ден.
Затова учените препоръчват на пушачите, когато празнуват, да намалят цигарите.
Според лекарите нищо не помага срещу махмурлук и най-добрият начин той да бъде избегнат, е човек да не пие прекалено. Има обаче някои всепризнати правила - да не се пие на празен стомах, преди алкохола човек да наблегне на въглехидрати - като макарони и ориз, и мазнини, защото храната забавя усвояването на алкохола. Полезно е на празника да се пие повече вода или негазирани безалкохолни.