"Сега трябва да ядеш като за двама", е израз, с който възрастните хора често насърчават бременните да похапват, без много-много да се замислят.
Учени обаче опровергават тази стара теория, изтъквайки, че натрупването на много килограми по време на бременността повишава риска от заболявания като диабет или високо кръвно налягане. Те насърчават бъдещите майки да внимават за калориите ако искат да избегнат усложнения, съобщава The Telegraph.
Изследователите от университета "Куин Мери" в Лондон смятат, че жените, които минимизират наддаването на килограми по време на бременността, по-рядко страдат от животозастрашаващата прееклампсия – бързо прогресиращо състояние, характеризиращо се с повишено кръвно налягане, белтък в урината, главоболие и отоци.
Освен това учените предупреждават, че с хапването като за двама по време на бременността е по-вероятно майките да натрупат килограми, които да не успеят да свалят цял живот. Отделно лекари са на мнение, че бебетата, родени от майки с наднормено тегло, са изложени на по-висок риск от диабет и затлъстяване.
Според изследването, обхванало повече от 7000 жени и данните от 44 отделни проучвания, бъдещите майки, които внимавали какво ядат, са напълнели с по 4 кг по-малко в сравнение с останалите. При "по-фините" рискът от прееклампсия е бил намален с една трета.
Освен това рискът от развиване на гестационен диабет е бил с 61% по-малък, а от високо кръвно налягане – със 70 на сто по-малък. Преждевременните раждания при жените, спазвали режим на хранене, са с една трета по-малко.
"Жените сигурно се притесняват, че диетата по време на бременността може да има негативно влияние върху плода. Но това проучване е успокояващо, защото показва, че режимът на хранене няма да засегне теглото на бебето", изтъква ръководителят на изследването д-р Шакила Тангаратинам.
Проучването не дава отговор на въпроса точно какво е здравословното тегло или колко калории трябва да поглъща една бременна жена, за да е в добра форма. Учените обаче са категорични, че бъдещите майки трябва да се хранят здравословно, предимно с плодове, заленчуци и пълнозърнести храни и да внимават за баланса на протеините, въглехидратите и мазнините.