Едва ли има човек, на когото да не се е случвало да усети неприятните последици от консумиране на престояла или некачествена храна.
Симптомите, които се проявяват, когато сте яли нещо развалено, са гадене, повръщане, диария, остри и продължителни болки в корема, втрисане, неприятен или горчив вкус в устата, висока температура и обща слабост.
Те започват да ви мъчат от 2 до 24 часа след прием на некачествената или развалена храна.
Причинители на хранителните интоксикации може да бъдат различни бактерии. Най-често това са протеус, клебсиела, стафилокок, цитробактер, клостридиум, ентеротоксигенни токсини на E.coli и др. За да облекчите състоянието си, ви предлагаме следните съвети за първа помощ в домашни условия:
Не потискайте повръщането с лекарствени средства! Това е нормална реакция на организма, за да се очисти от отровите. Лекарствата за гадене влияят върху невротрансмитерните центрове в мозъка, отговарящи за повръщането.
Следователно тези препарати ще изключат симптома "централно", без да решат проблема, който го предизвиква.
Вижте останалите при Kulinar.bg.