Витамин C е жизненоважен за човешкия организъм, защото е най-силният защитник от вируси. Той е важен за кръвоносните съдове и хрущялите, за поддържане нивата на допамина, пептидните хормони и тирозина.
Предлагаме ви суперполезният списък на най-богатите на витамин С плодове и зеленчуци.
Зелени и червени люти чушки
Чудесни за подправянето на редица ястия и сосове, както за консумиране в суров вид, зелените люти чушлета предлагат най-много витамин С сред храните. В 100 грама чушлета се съдържат 245.4 мг, а в една-единствена чушка – 109.13 мг. Червените им сестри съдържат 144 мг в 100 г, а една чушка има 65 мг.
Гуава
В зависимост от вида гуава, нивото на витамин С може да варира. Обикновено в 100 г от плода се съдържат 228 мг, а в една гуава има 126 мг. Освен на витамин С, тя е богата на разтворими фибри, витамин А, фолиева киселина, минерали, калий, мед и манган. Интересен факт е, че една-единствена гуава съдържа четири пъти повече витамин С, отколкото един портокал.
Чушки
Фактът, че чушките са богат доставчик на витамин С, е добре познат факт. Любопитно е, че количеството на витамина зависи от цвета на чушката, като жълтите са на първо място по съдържание – 184 мг в 100 грама. Зелените чушки предлагат най-малко витамин С – 132 мг на чушка.
Мащерка и магданоз
И свежите, и сухите варианти на подправките са натъпкани с всякакви полезни вещества и имат разнообразни ползи за здравето. Мащерката набавя на организма най-голямото количество витамин С сред билките – 160 мг на 100 г, 1.6 мг в една-единствена чаена лъжица. Магданозът също не отстъпва – 133 мг в 100 г, 13.3 мг в 10 стръка. Чудесното е, че е идеален за освежаването на всяка рецепта – предястие, салата, основно, супа.
Останалите 6 суперхрани вижте на Kulinar.bg.