От малки се опитват да ни убедят, че, ако ядаем повече спанак, ще станем силни Попай Моряка. Може да искаме да ядем вафли, ни родителите ни ни дават моркови. Списъкът с полезните храни е дълъг.
Някои храни обаче са толкова богати на витамини, минерали, антиоксиданти, есенциални масни киселини и пр., че специалистите ги наричат "суперхрани". Те имат невероятно здравословен състав и, поотделно или комбинирани, осигуряват на организма една ударна доза вещества, които го предпазват от най-различни болести и неразположения. Сред тях са раковите образувания, сърдечно-съдовите заболявания, високият холестерол, както и вредните въздействия на токсините.
Кои са тези храни?
Боровинките са пълни с полезни вещества. Специалистите са открили в тях съдържанието на елагова киселина – антиоксидант, който доказано забавя растежа на някои видове ракови тумори. Също така боровинковият екстракт има противовъзпалителни свойства и се бори с група бактерии, прикрепящи се към стените на червата, пикочния мехур и уретрата.
Броколите са богати на витамин C, фолиева киселина и каротеноиди. Те, заедно с витамин A в зеленчука, защитават телесните клетки от неблагоприятното влияние на различни свободни радикали, оптимизират имунната система и подобряват репродуктивното ни здраве. Една нормална порция броколи осигурява на организма ни 175% от препоръчваната дневна доза от витамин K, който подсилва костната система и играе важна роля при кръвосъсирването.
Кои са останалите суперхрани вижте в Econ.bg.