Шествието на сладоледа по целия свят, без всякакви уговорки, може да се нарече триумфално. Кулинарите разработват десетки видове сладолед всяко лято.
За да подобрят вкуса и на без това вкусното лакомство, всяка година в него се добавя нещо ново. Дори вече се предлагат специални сладоледи - като например, наситени с кислород или без захароза. В някои видове се добавя суроватка, получавана при производството на сирене и извара. Този сладолед е по-малко калоричен и значително по-богат на витамините С, А, Е и В и биологически активни ферменти, които са много полезни за здравето.
Но най-невероятно е, че сладоледът може да бъде даже диетичен продукт. Това се дължи на факта, че мазнините и въглехидратите, съдържащи се в него, лесно се усвояват от организма.
Домашното производство на сладолед винаги е плашело със своята неопределеност и постоянен риск да не се получи търсеният резултат. Но това производство никога не е преставало, още от времето, когато за първи път било потвърдено, че сладоледът оказва благотворно влияние на здравето.
В една кулинарна книга от 1908 г. може да се прочете, че "ползата от добрия сладолед за здравето не може да бъде поставена под въпрос. При много заболявания пациентите ядат сладолед, а докторите и останалият медицински персонал им казват, че е добре за тяхното по-бързо оздравяване". Това твърдение ни връща във времето на италианските сладоледи от XVIII в., когато на болните с висока температура задължително давали сладолед. Но по това време той представлявал охладена вода с подсладен плодов сок.
В съвременната профилактика на стомашно-чревните заболявания свое заслужено място има и сладоледът, изготвен на базата на йогурт. Той влияе благотворно на чревната микрофлора, та нали заедно със сладкото удоволствие там попадат необходимите на организма бактерии. Предимството на сладоледа от йогурт пред другите млечнокисели продукти е в това, че именно в замразен вид той може много дълго – до 3 месеца – да съхранява своите полезни свойства, тъй като през това време бактериите "спят" поради ниските температури.
Сладоледът е богат на витамини и минерални вещества. В него се съдържат полезните за очите и кожата витамини А, В, Е и Р, както и фосфор, необходим за костите и растежа, магнезий, калий и желязо. Освен това учените постоянно подчертават, че съставът на сладоледа влияе положително на увеличението в организма на хормона на щастието серотонин. Той подобрява паметта, повишава настроението и помага на човек да се справи със стреса.
Лечебните свойства на това лакомство били признавани дори от бащата на медицината Хипократ. В Древна Гърция, а впоследствие и в Древния Рим, сладоледът, който по това време представлявал замразен сок или сок със сняг и мед, се смятал за лекарство на аристократите. Известно е, че с него се е лекувал знаменитият пълководец Александър Велики.
Всички видове сладолед може да се разделят на четири групи, всяка от които е полезна посвоему, пише още здравния потрал hospital. Въглехидратните сортове, такива като пломбиера и плодовите сладоледи, са полезни за хората с умствена работа, за студенти и ученици в период на интензивно натоварване. И ако пломбиерът също може да ви помогне да качите някой и друг килограм, докато се опитвате да форсирате своите мозъчни способности, то плодовият сладолед в това отношение е доста по-безопасен.
Хората, които се придържат към вегетарианска диета, няма защо да се страхуват от ледената сладост. За да повишат качествата на сладоледа, производителите все по-често добавят в него растителни, а не животински мазнини.
В зависимост от своя състав сладоледът наистина може да прави чудеса: той повишава имунитета, както е писал в своите трактати Хипократ, понижава кръвното налягане, укрепва костната тъкан, усилва мозъчната дейност, намалява болките по време на критичните дни и дори понижава риска от рак на храносмилателната система.
Ако ви мъчат чести кръвотечения от носа, яжте повече сладолед, тъй като той свива кръвоносните съдове. Този продукт се цени най-вече като средство за закаляване на носоглътката. Приятните във всяко отношение закаляващи процедури трябва да се започват само в горещо време. Главното е да не се преяжда и да не се пълни устата със сладолед, за да не се получи ангина, още преди да се стигне до закаляващия ефект.
Но това не е единственото достойнство на сладоледа. С негова помощ може доста бързо да се спре следоперативно кръвотечение. Той помага и при стомашни и коремни кръвоизливи.
Сладоледът, освен всичко друго, разширява кръвоносните съдове на кожата. Този ефект е известен отдавна на лекарите. За съжаление козметолозите все още не бързат да се възползват от него. Та нали ако се разширяват съдовете, това означава, че се подобрява захранването на кожата.
Ето защо сладоледът може смело да се причисли към козметичните средства. И ако някой няма време или желание да си прави козметична маска на лицето, може просто да изяде фунийка сладолед. Ефектът ще бъде същият.
Впрочем не би било правилно сладоледът да се "обожествява", без да се обърне внимание и на неговите отрицателни свойства. Според специалистите, не бива да се допуска преяждане със сладолед, тъй като неговата калоричност е доста висока – от 200 до 400 ккал в 100 грама, в зависимост от сорта. Ако изядете 3-4 стограмови сладоледи, можете да сте сигурни, че дневният ви хранителен рацион вече е в стомаха ви.