Европейската агенция за безопасност на храните предупреди, че традиционните инспекции на пилешкото месо може и да не са достатъчни за предотвратяването на сериозни заплахи за общественото здраве.
Някои бактерии като салмонела или кампилобактер, могат да останат неразкрити, се казва в мнение на агенцията. Оттам препоръчват модернизация на инспекциите, която да намали рисковете.
В доклада на инспекторите се казва още, че химическите субстанции, които откриват при изследване на птичето месо в Европа много малко вероятно крият риск за здравето на хората – както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.
В месото се откриват диоксини, антибиотици и други химически вещества.
По отношение на бактериите в месото препоръките са да бъдат въведени определени стандарти и инспекции в кланиците. В момента инспекциите не могат да засекат заплахите на това ниво. Необходими са още и различни методи за контрол на основните заплахи и във фермите, не само в кланиците, за да бъдат посрещнати стандартите.