За пет години случаите на салмонелоза в ЕС са намалели почти наполовина. Това показва доклад на Европейската комисия (ЕК), публикуван на 22 март. По данни на Комисията през 2004 година е имало 196 хил. случая на заболяването. Броят им достига 108 хил. през 2009 година.
Данните са изготвени от Агенцията за безопасност на храните и Центъра за превенция и контрол на заболяванията. Една от причината за намаляването на случаите на салмонелоза е по-добрият контрол върху храните, особено рисковите птичи продукти и яйца, посочват от агенциите.
Салмонелозата е хранително отравяне, което се причинява от бактерията салмонела. Заболяването отшумява за няколко дни, но в някои случаи може да предизвика сериозни усложнения.
Настъпилата дехидратация например може да застраши живота, особено що се отнася до детския все още неукрепнал организъм.