Зехтинът продължава да изненадва приятно учените. Този път американски специалисти доказаха, че той намалява риска от болестта на Алцхаймерl.
Изследването е на университета на Луизиана и е ръководено от Амал Кадуми и неговите колеги, пише БТА.
Експертите са установили, че болестта на Алцхаймер е по-рядко срещана в средиземноморските страни. А е известно, че в менюто на местните жители присъстват големи количества зехтин екстра върджин, богат на мононенаситени мазнини.
Подробно изследване е показало, че в зехтина се среща противовъзпалителното съединение олеокантал. Като основна причина за развитието на болестта на Алцхаймер се посочва натрупването на бета-амилоиден протеин.
Олеоканталът, на свой ред, позволява да се активира отделянето на два протеина и на ключови ензими, които не позволяват натрупването на протеина в мозъка, съответно развитието на деменция.
Специалистите са установили още, че най-голяма концентрация на олеокантал има в зехтина, произвеждан в Месина - област Сицилия.