По същия начин плодовият сок може да има скрит етанол. Проучването от 2016 г. също показа, че гроздовият сок съдържа 0,086 процента, портокаловият сок 0,073 процента и ябълковият сок 0,026 процента. А черешовото кисело мляко има 0,02 процента.
Всеки артикул, който е под 0,5 процента, се счита за "безалкохолен" в Обединеното кралство, докато 1,2 процента се категоризира като "ниско алкохолно съдържание". Следователно, сами по себе си, тези варианти за храна и напитки са или без алкохол, или с ниско съдържание на алкохол.
Ферментацията - когато бактериите или дрождите разграждат въглехидратите до захари, които се превръщат в киселина или алкохол - е начинът, по който алкохолът попада в тези продукти.
Например, бананът ферментира, когато дрождите във въздуха реагират със съдържанието на захар в плода, което го кара да ферментира в алкохол и въглероден диоксид. И плодовите сокове са склонни към ферментация по същата причина. Когато сокът се остави в топла среда, дрождите във въздуха превръщат захарите в сока в алкохол. Междувременно соевият сос ферментира като част от производствения процес. Соевите зърна, пшеницата, солта и водата се комбинират и ферментират, което кара нишестето от пшеница да се разгради на захари и да се превърне в алкохол. Докато голяма част от този алкохол се изпарява по време на производството, продуктът все още съдържа 1,5 процента до 2 процента, което добавя към неговия вкус, съобщава Дарик.