Докато целият свят брои починалите от цигарения дим, друг тих убиец взема почти толкова жертви, колкото и тютюна.
Според лекари и учени захарта, която консумираме, е също толкова опасна, колкото и пушенето.
Поради това специалистите са подели кампания за намаляване на количествата на белите кристали в храните и напитките, информира Daily Mail.
Според експертите тя трябва да бъде редуцирана под 30%, за да бъде овладяна вълната от болести и смъртни случаи, причинени от прекомерната й консумация.
Тестове на продуктите на пазара показали, че опасността дебне и от стоки, на чиито етикети пише, че няма захар. Дори и в млеката, които претендират, че не съдържат сладката субстанция, имало поне 5 супени лъжици.
Виновници за свръхконсумацията на захар не са само големите производители на храни и напитки. Разпространението им се подкрепя и от лекарските среди, които се стремят да изкарват повече пари от по-големия брой болни хора, предупреждават учените.
Пристрастеността към сладкото коства не само здравето на милиони, но и носи големи финансови вреди. Статистиката показва, че за справянето със затлъстяването и диабета Великобритания харчи 5 млрд. годишно.
Загрижените лекари са се опитали да преговарят с големите компании да намалят нивото на захарта в стоките си, но инициативата им не се е увенчала с успех.
От Световната здравна организацията предупреждават, че максималното количество, което хората може да консумират на ден от белите кристали, е 10 лъжици на ден. Според лекарите захарта е виновна за затлъстяването, диабета и за редица сърдечносъдови заболявания.